Gannas symboliska värde

Ganna Chyzhevska har varit en följetong under några veckor. Migrationsverket vägrar att lyssna på läkare och väljer att se det hela utifrån en statisk regelmässighet och onekligen fullständigt renons på att Ukraina inte direkt är ett välfärdsland.
Det är en skam att inget verkar ha hänt på Migrationsverket trots alla tidigare förfärliga händelser på grund av deras istadighet. Att moderater och socialdemokrater tillsammans gjort Sverige kallare 1997 är pinsamt minst sagt. Att det sista hoppet ställs till ett kommersiellt flygbolag visar vilket moras som migrationspolitiken blivit.

POLITOMETERN 2022 alla politiska bloggar
Men något som skrämmer lite är tystnaden i den politiska bloggosfären. Några få ryter till – flest från den liberala sidan. Annarkia och Ekström ryter till. Det gör Kulturbloggens Rose-Marie men missar att det knappast bara är regeringens fel: att sista-länkenbeslutet är också ett socialdemokratiskt påhitt. Men från övriga är det rätt tyst. En överenskommelse som innebär att vi på många sätt går från grundläggande mänskliga rättigheter. Och systemet med förtroendeläkare börjar kännas som drag av trettiotalstyskland.

Det går inte att enkelt politisera den här frågan. Det handlar om vilket land vi vill ha – oavsett politisk färg. Det här är ett beslut som spelar Sverigedemokraterna direkt i händerna. Det här är ett symboliskt beslut som på många sätt visar det värde som Sverige nu väljer att ge vårt varumärke.

Uppdatering: Ganna får stanna en stund till. Migrationsverket har beslutat om ytterligare prövning. Det är ett massivt uppror som sker både Facebook, i bloggar och ute på Arlanda. Det mailas flygbolag och Arlanda själva har valt att ta ställning utan att bryta mot de lagar om fri rörlighet som finns.

Sr skrev jag...
Stockholm-Arlanda Airport