Det blåste lite i NYC

Orkanen Irene blev inte den totala disaster som media sålt in. Det blåste rejält och blev lite översvämningar, några dog av fallande träd men tanken att vi skulle få se något liknande Day After Tomorrow

Däremot blev det en del fascinerande bilder av den. Ett undantagstillstånd blir ofta ett sorts hack i tiden vilket gör att saker förändras och vi väljer att föreviga dem. På #instacane har några samlat ihop en del fascinerande Instagram-foton. Och jag tittade på bilderna som fanns från NYC på Gowalla och det var en fascination över att staden som aldrig sover var i princip tom. Och Reddit har mängder av bilder från hur den naturliga stormen slår mot den civilisation som ibland glömt bort att sånt här händer. Flickrs blog har samlat ihop ett antal riktigt bra bilder. Affärsidkare ser till att skydda sina fönster – och man gör det på olika sätt. Roligast är den sista bilden från Monocle Shop där stilgurun Tyler Brulee specificerat hur man ska göra:

”No Xs! Just tape the edges!”

Hurricane Irene approaching North Carolina... via WILX News. ... on Twitpic

Den här bilden är sannerligen mäktig (men den är inte tagen i North Carolina utan i Florida veckan innan) och kan få vem som helst att inse att oavsett hur teknologiskt avancerade vi blir så är det onekligen så att naturen alltid är större.

Så till frågan som alla ställer sig (och som vissa på Twitter tyckte var fullkomligt logiskt): varför är alla oväder namngivna med kvinnonamn? Det har inte alltid varit så: först användes helgonnamn och sedan en sorts rullande lista men den australiensiske metrologen Clement Wragge ska ha börjat att använda kvinnonamn på slutet av 1800-talet förutom diverse andra invecklade val av namn på oväder. Numera har man dock en lista som ställs samman där både mansnamn och kvinnonamn är med. Och i Sverige har vi inget system för det vilket gör att stormen Gudrun blev kallad det på grund av Norges val av namn på stormar.