Nationaldagen ökar bara mörkret

Ibland. Om man ställer sig en bit bort. Så inser man att vissa har svårt att ens förstå att människor kan tycka tvärtom. Sverigedemagogernas Björn Söder har väldigt svårt att förstå det. Att människor faktiskt kan tycka att Sverige ska vara multikulturellt. Han fortsätter att driva tesen att alla svenskar tycker som honom och att det endast är en kulturelit som omfamnar invandring.

Grattis alla...

Problemet är att det är svårt att idag lyfta en svensk nationaldag utan att faktiskt ge dessa nötter en öppning för sina argument. Att ”vinna tillbaka” flaggan eller ändra inställningen till nationalism genom att ha en nationaldag är verkligen långskott. Det som oroade flera av oss innan valet har nu hänt: vi har en svängning mot assimilationspolitik och hårdare invandringskontroll. Hårdare tag, mindre frihet, mindre elastik i migrationsavgöranden. För min del är det korkat: jag kan självklart bli irriterad på saker som sker runt nya svenskar – för att jag inte förstår, för att det stör mina cirklar. Men jag har inte mer rättighet till Sverige än någon annan. Hur man än vänder sig så hamnar man annars lätt i rasism: att vissa har mer rätt till en markbit än andra på grund av födelse, hudfärg eller nån suddig kulturrelativism.

Sverigedemokraterna tror att hela svenska folket tycker som de eftersom de kom in i riksdagen. Men de missar att nästan nittio procent av de som röstade inte ville ha dem. Man röstade på någon annan. Idag mer än nittio procent som inte tror på deras politik.

Tyvärr missar också de övriga partierna det faktumet: man börjar, precis som när Ny Demokrati kom in i riksdagen, att ta över den inställningen i frågor om integration.

Jag tycker det ska bli intressant att se vad SD hittar på i Almedalen nu när de inte är ”underdogs” längre. Och jag tror inte att de kommer att sitta kvar längre än en mandatperiod. Det sämsta som finns är att inte röra sig nämnvärt i opinionsundersökningar – det innebär att man inte syns alls i debatten.

Problemet är att vi måste samtidigt se till att vi inte kan fortsätta att vara tysta: deras politik är som ett virus in i de andra partierna. Var är de initiativ som startade då? Att bli Exposupporter kan vara en väg.

Allt är alltid utveckling. Vårt jobb är att påverka det i rätt riktning.