London Dag 4

Söndag. Ursprungsplanen var ju att vi idag skulle åka ut till Heathrow, sätta oss på ett plan och sedan iväg till Sverige. Nu blev det ju inte riktigt så…
Vi sov rätt länge istället och åt frukost. Sen tog vi helt enkelt en promenaddag. Vi gick en bra bit runt The Long Lake i Hyde Park, genom Green Park och njöt av blommande magnolia, fantastiska tulpaner. Via krigsmonumenten vid Wellington Arch förbi Buckingham Palace och in genom St James’ Park där vi joinade tusentals andra och picnickade på gräset.

Det var en fantastisk dag. Sol från en klarblå himmel. Värme. Vi pratar majväder. Underbart och behövligt för oss. Efter picnic tog vi oss vidare till Westminster och Houses of Parliament. Jag hade tidigare sagt att om det är någon dag som man ska träffa någon man känner är det väl idag. Och utanför den här magnifika byggnaden mötte vi gamle 1Q Johan. Vi har väl inte setts på säg åtta-tio år heller :).

Sen lite Big Ben och innan Whitehall tog vi och vilade fötterna på The Red Lion. När vi gick förbi Royal Horse Guard visade det sig att vi kom precis vid avlösningen så det var bara att titta på en rätt oförståelig militärrit. A var nöjd att se hästarna.

Borta vid Trafalgar Square kändes det som om promenerandet var nog men nyfikna var vi på varför det var så mycket folk samlade. När vi kom dit visade det sig att man direktsände begravningarna av alla de polska politiker som dog i flygkraschen. Det var en mycket rörande scen där man såg stora män i ambulansuniform rörd till tårar. Hela Trafalgar var fullsmockad av människor med polska flaggor med sorgeband.

Tunnelbana norrut – till Svenska kyrkan och en printer för våra biljetter och kanske hitta svenska böcker till resan hem. Oavsett vad man tror, oavsett vad man tycker: i såna här situationer är kyrkan bättre än alla andra att skapa trygghet, erbjuda hands-onhjälp. Och för oss: även om ingen av oss utövat ämbetena på många år och även om jag idag inte längre har det så är det speciellt en sån här gång. Kyrkan är en gemenskap som går utanför andra jämförbara. Om allt annat bygger på meritokrati så bygger kyrkan på equal.

Äntligen fick jag fish n chips på The Globe.

För övrigt har min son börjat dricka kaffe. Men inte vilket kaffe som helst utan endast Americano White från Starbucks.