Ska nudister få jobba på dagis?

I bilen hem från stan började vi diskutera om det är rätt att kvinnor som bär burka eller niqab ska få arbeta på dagis, skola eller exempelvis inom äldre vård. Hanne Kjöllers Signerat-artikel tar upp ett antal exempel på när det rent praktiskt är ogörligt och jag ser precis som hon att det finns rent praktiska problem (bland annat Girls of Florida tar också upp maskeringsförbudet som ett argument: roande). Men det är samtidigt överkomliga, och möjliga att lösa om man skulle vilja det. Att diskutera om att det skulle handla om ett brott mot religionsobjektiviteten inom skolan är dumt eftersom man då skulle förbjuda förskollärare och lärare och vårdpersonal att bära kors, davidsstjärnor, torshammare eller Taocirklar runt halsen. Så om niqab är en viktig religiös symbol (som Alia själv menar) måste man i konsekvensens namn då förbjuda alla andra religiösa symboler. Att tjabba runt om det hela med argument om patriarkala strukturer1 innebär bara att vi i Sverige än en gång försöker vara Bror Duktig: och det har vi redan Brorsan Reinfeldt till. Eller inse att saker betyder olika i olika sammanhang: det är inte alltid individen som bestämmer. För det är just där Alia Khalifas argumentation går snett: hon anser att om hon inte får bära niqab, och inte får respekt för den hon är när det gäller sitt framtida arbete som dagisfröken så är det fel.

Jag menar att människor ska få vara sig själva så långt det är möjligt: men gränsen går när ens egna val innebär att respekten för andra människor och när ens arbete kräver en interaktion med andra människor – då måste regler gälla som kommit överens om på andra grunder än religiösa eller andra subjektiva värderingar.

Tyvärr verkar Alia Khalifa faktiskt strunta i det. Hennes väg är den enda rätta som ska respekteras – hon vägrar respektera andras val och värderingar och utgår från att alla ska respektera hennes. Och tyvärr finns det mindre intellektuellt redliga inom sossarna som tycker samma sak…

Genom att välja att bli förskollärare, eller lärare, eller polis, eller vårdpersonal, eller advokat eller vad som helst där interaktionen sker och där vi behöver se mer än ögon (tror att den goda Alia skulle se serien “Lie to me” för att inse att hon snackar strunt när hon förklarar att ögonen är den enda kommunikativa kanalen) så väljer man ett yrke där den egna personligheten inte kan vara den enda som råder: man är en serviceperson, en motpart till personer som behöver hjälp, stöd och kommunikation. För det krävs ett ansikte. För det krävs det som de personerna är vana vid: inte det som Alia vill vara. Det handlar om respekt för den som man får lön för att hjälpa. Det är inget självuttryck, det är inget som man kan säga “men jag vill vara så här så jag skiter i vad mina vårdtagare, dagisbarn eller kunder säger”.

Jag tvivlar på att Alia Khalifa, eller någon annan som anser att såna, för västvärlden extrema, klädesregler, skulle acceptera att en person valde att gå näck på skolan, och förklarade att han eller hon minsann tänkte vara lika naken när de får jobb på dagiset som Alia Khalifa har sina barn. Om hon däremot anser det – fine: låt henne ha sin niqab (men hon får lösa diverse problem själv). Och tyvärr håller inte argumentationen att “jamen nudism är ingen religion” eftersom man då halkar in på väldigt tunn is om vad tro är.

Nästa fråga blir: anser Alia Khalifa att om Anna Svensson väljer att jobba med barn i Egypten så ska hon slippa slöja och även kunna gå med bara armar och liknande på sitt jobb?

Men i slutänden hamnar vi i den lattjo frågan: handlar det om att vi ska skydda svensk kultur? Jag garanterar att jag kommer få huvudlösa kommentarer från människor som menar att jag nu tagit ställning för nötterna inom Sverigedemokraterna och liknande precis som jag fått idiotkommentarer från sådana när jag skrev det här. Jag är fullständigt ointresserade av att “skydda den svenska kulturen” eller se det som “intrång i det svenska”. Det handlar om att ge alla människor frihet – och det innebär att man alltid måste avstå vissa delar av sin egen frihet för att andra ska få frihet. Lika lite som Alia skulle acceptera en nudist på dagis så behöver jag acceptera en niqab där. Jag respekterar hennes val – men då måste hon respektera mitt: och det faktum att vi väljer att tro att det är bättre för barn och andra att se människors ansikten.

  1. att jag rent subjektivt personligen tycker idén med slöja, burka och niqab är en jävla idioti hör liksom inte hit []