Kontexten Stefan, kontexten

Stefan Jansson på Bloggjakt tycker att vi som reagerade mot Per när han använde Alter Egos domän resonerar.se är “Internetpolis” och han verkar också tycka att det är dubbelmoral att efter att Per valt att backa ge honom cred.

Det finns onekligen en roande omständighet och förvirring runt begrepp:

  • En polisiär myndighet har en lagmässig rätt att ingripa. Det som hände här är precis tvärtom. Det är personer som väljer att reagera och använda sina plattformar att säga vad man tycker. Att mena att det är en “internetpolis” visar helt klart att någon missat vad sociala medier faktiskt handlar om respektive att uppenbart tycker att personer som engagerar sig gör fel. För precis som han påpekar: Per Gustafsson gjorde inget olagligt men det gör det inte självklart att vi som följt Helene aka Alter Ego inte får reagera och tycka det är fel. Jansson menar i såna fall att alla som reagerar mot det som de uppfattar som omoraliskt, felaktigt eller ont gör fel om det inte är olagligt.
  • Det speciella i den här situationen var att Helene dog ung och fort, att hon varit en viktig spelare i många diskussioner runt FRA, TPB och nätfrihet och att vi som haft lyckan att träffa henne tyckte mycket om henne. Det är en situation som knappast bara är en normal situation när det gäller att hitta nya bra domäner att utnyttja för att tjäna pengar.

Så det hela är helt enkelt den framtid som företag och organisationer får lära sig leva med. Opinionen rör sig på helt andra plattformar. Utnyttjar sin rätt att tycka. Den som tycker det är fel har en del att förklara när det gäller demokratisyn, nätfrihet och yttrandefrihet.

Men det är ju bara min åsikt.

Reblog this post [with Zemanta]