SJ startar lotteri

SJ kommer att försämra sin ersättning när det gäller förseningar markant. Och det hela bygger på a) ett EU-direktiv b) att “konkurrenter” dvs Veolia och andra som kör vissa sträckor inte ger några ersättningar. Det gläder mig att min gamla kund Tågkompaniet ser till att ha bra ersättningar fortfarande. För det är fan huvudlöst idiotiskt. Att inte få någon eller att få mycket lite tillbaka på en biljett på grund av försening (eller varför inte ett uteblivet tåg) innebär en logisk kullerbytta. Jag ska alltså betala en biljett och sedan beror det på slumpen och bolagets goda vilja om jag kommer fram enligt den tid som står i tidtabellen eller om jag ens kommer fram.

När man köper lotter eller spelar på Lotto så innebär det att man väljer att lägga sina pengar på en chans att vinna något. När det gäller det nya ersättningssystemet – och i allmänhet när det gäller att åka tåg även i dag så är det ungefär på samma sätt. Det är inte säkert att man kommer fram – vare sig i tid eller ens kommer med det tåg som man köpt lott – biljett – till.

I det fallet har SJs och Veolias biljetter slutat vara färdhandlingar och istället gått över att bli lotter. Vilket borde rendera Lotteriinspektionen att hålla koll på SJ. För  enligt Lotterilagen ska det finnas en fast vinstplan dvs. man ska veta vad man kan vinna och hur många vinster det är kontra antal lotter.

SJ, som jag ju ett antal gånger per vecka använder mig av, väljer för övrigt att öka priset på årskortet rejält, under sommaren har man tagit bort alla tåg mellan Borlänge – Stockholm innan 7.52 respektive efter 17.44 om man inte väljer att åka över Gävle och betala i princip dubbelt upp. Det är ofta nu som man hamnar i riktigt gamla vagnar och lokfelen står som spön i backen.

Den försämrade ersättningen blir lite grädde på moset. För det är knappast så att jag som resenär kan påverka något för att vi ska hinna i tid, möjligen se till att hjälpa av pensionärer som ibland tenderar att ta tid på sig att gå av och på – kast med pensionär blir snart en affärsresenärs nya sport. Att SJ sedan inte har materiel som håller eller personal som kommer i tid till jobbet: det får vi nu stå för. Att man väljer att missa faktumet att vi är en hel del som faktiskt jobbar på sommaren och reser med tåg verkar också gått ledningen förbi – för de har tagit semester.

Själv börjar jag fundera på om det snart är mer lönsamt rent tidsekonomiskt att ta bilen ner. Bökigare visst men säkrare när det gäller att åtminstone ha chansen att komma i tid till kundmöten etc. Eller så är det bara att bita ihop och hoppas på tur i spel…

…stackars de resenärer som har tur i kärlek.

Ps. Läs SJ-bloggen. Nej, det är inte SJ utan en långpendlare. Vi som reser mycket med tåg blir ett cyniskt släkte. Eller vad säger du David? Ds.