deeped noterar om gammelmedia…

…att Alex Schulmans dravel om att bloggar inte har någon makt i sig själv bevisar att bloggar faktiskt har det (uppföljningsartikeln har ett något abrupt slut :)). Det känns lite som om hela den gamla anti-bloggsvängen loopar ännu en gång. Att Svegfors och Mats Johansson än en gång försöker försvara ett gammalt tänkesätt bevisar också att sociala medier är en del av en ny medieverklighet. Det känns som om det helt enkelt är gjort redan. Loopen är inne på sin fjärde – femte omgång. Minst. Låt kändisarna sluta att blogga, låt Marcus Birro gnälla om att bloggosfären är ett skithål. Låt Svegfors försöka förklara att DAB är grejen och inte sociala medier. Problemet är att såväl Schulman som Svegfors och en massa andra tänker fel: tänker masskommunikation när människor börjar att prata med varandra. Allt är redan här – sociala medier kommer inte att försvinna utan bli vardag eller som Charlene Li säger:

social media will be like air.

Eller som man brukar säga: “don’t feed the trolls”.

 

…att två mediebolag måste fått solsting trots det minst sagt frånvarande sommarvädret:

  • Stockholm City stänger sin webb för sommaren. Det är så oerhört blåst och galet att man baxnar. Det innebär uppenbarligen inte rent tekniskt att de kommer att förlora all sin länkstyrka på sökmotorerna. Men de kommer knappast få tillbaka sina läsare – de kommer använda sig av andra källor och stanna där. Sen kan man ju iofs fråga sig som de väljer att göra samma sak som nästa exempel:
  • GP och Stampen väljer att följa ACAP-initiativ för att stänga ute sökmotorerna. Knappast det smartaste som de valt att göra. Och förklaringarna är bara stupida. Jag har inte mer att säga än när man fick höra de första hostningarna från de stora mediehusen mot Google News och annat. Tycker för övrigt att Mindparkpostningen sätter sökarljuset på hur illa det är ställt med de traditionella medierna – eller just nu känns “gammelmedia” som ett rätt uttryck. Kolla också Strömbergs briljanta visualisering.

 

Slutsatser av allt det här? Inget nytt. Bara det att hela medielandskapet är mitt i en gigantisk omvälvning och det skakar om dem som förut haft makt, som haft tolkningsrätten och vars affär, makt och exklusivitet nu förlorar allt.

Vi som redan noterat denna förändring kan bara nicka och gå vidare. Det går inte att vända en flod. Det går inte att ta ifrån människor deras nya tillgångar av publicitet, konversation och fr a – tillgång till information.