Filtreringen av nyheter

Mats Svegfors debatterade bloggar och sociala medier med min kollega Brit Stakston i TV-soffan imorse. Svegfors menade bland annat att trad.media (aka gammelmedia) är bäst på att filtrera, att vi användare inte vill göra det själva (eller uppenbarligen inte fattar att använda verktyg för att göra det).

Läser Expressen och funderar över det. Eller läser – jag läser rubrikerna i min RSS-läsare, är det något som jag fastnar för så klickar jag på den och läser ingressen.

Är det tillräckligt intressant så klickar jag på det – är det inte det så skummar jag vidare. Vet inte men jag är rätt nöjd med det. Att jag skulle vilja ha min tidning på morgonen och endast då känns väldigt avlägset.

Sen går det fort eftersom det är rätt lite som är värt att läsa mer än rubriken av :)

Uploaded with plasq’s Skitch!
Två saker som verkligen är diametrala motsatser:
  1. En mycket spännande och för att vara en kvällstidningsartikel välresearchad om opinionssiffrorna. Det som saknades var en större självkritik mot medierna som går på och ställer upp som nyttiga idioter både när det handlar om att mäta vackert eller som inte ifrågasätter de små rörelser som de väljer att skapa krigsrubbar runt.
  2. Den fantastiskt viktiga nyheten om att paret Bobbitt nu ska tala ut i en talkshow. En sån artikel känner jag borde stoppa i filtret.

Så frågan till Svegfors blir fortfarande vad det är som ska bestämma nyhetsvärderingen om journalister fortfarande ska vara de enda som har rätt att filtrera nyhetsflödet.