@thembti på Twitter skyddar business istället för att svärmutveckla

Inatt blev klockan närmare fyra innan jag slocknade. Hamnade i en kort Twitter-debatt med de som har copyright om MBTI (Myers-Briggs testerna) runt uttalanden om PRfekts Typealyzer. Tyvärr har Mattias valt att lägga hela PRfekt i nån säck nånstans men själv menar jag att en del av hans tänk skulle kunna vara mycket matnyttigt för mig som planner. Att MBTI valde att generellt säga att det är ”decieving” och dissar det hårt men försöker att förklara att han/hon är ”öppen för diskussion”. Roande är när personen – som förklarar att CPP äger kunskapen runt alla testningar runt Myers-Briggs, och är seriösa runt MBTI skriver en tweet:

anyone else think people tend to project their personality type on Obama? For the record, I’m ISTJ, and do NOT think he’s ISTJ. ENTJ, maybe

Känns ju solitt det – särskilt efter att tidigare satt igång en sorts ”tävling” bland twitteranvändare att personlighetsbestämma Obama utifrån MB-teorin. Så det är ok att göra det lite hur som helst här men när Typealyzer gör det med rejält på fötterna så är det ”junk” (eftersom CPP inte har kontroll över det).

Varför blir jag så upprörd? Jag tycker att det är en bild av hur akademiska teorier som (av nödvändighet – inget jag har emot) kommersialiserats lätt blir extremt inriktade på att skydda sin affär och därmed missar en massa möjligheter att utöka användningsområdet. Själv ser jag Myers-Briggs som extremt intressant i många fler sammanhang – och jag gillar att man försöker att hitta ytterligare idéer för att utveckla det. Men problemet är helt enkelt att man inte fattat crowd sourching…

Reblog this post [with Zemanta]