Prassel och pling

I år har jag inte köpt en enda bok på Bokrean. Inte ens haft lust. Jag läser mängder. Men på nätet. Min RSS-läsare ger mig mer av allt. Böcker inom mitt gebit självklart – men när de kommer på rean är de obsoleta. Så – ingen lust. Uppenbarligen är jag inte ensam om det.

Läser också att det går riktigt illa för bokhandlarna. Om nu Martin fått siffrorna rätt så är det en ganska fascinerande bedrift att som Akademibokhandeln ha 1,1 miljard i omsättning och bara lyckas få ihop en miljon i vinst. Och bokrean går åt pipan visar siffrorna – den är inte intressant längre. Tycker omröstningen på HD.se är intressant:

bild-32Vad är det som är felet då? Läser man kommentarer och funderar lite själv tycker jag man kommer fram till följande orsaker:

  • Prisskillnaden är gigantisk mellan samma titel i bokhandeln mot e-handeln. Även när det gäller deras egna näthandelsplatser. Snacka om att kannibalisera på sin egen affär.
  • Bokrean är ingen bokrea. Det är en kampanj där förlagen ger ut nya gamla böcker. De få gånger man hittar något som faktiskt är rea på det gamla sättet blir man förvånad.
  • Konkurrens från dagligvaruhandeln. ICA har rejält utbyggda boksegment, Coop försöker hänga med osv. Pocketböcker kan köpas i vilken minilivs eller på vilken bensinmack som helst.
  • Bokaffärerna är ointressanta – och sällan finns det personal som vare sig är serviceminded eller speciellt kunnig. Det är ingen upplevelse. De har inte tagit konkurrensen, konsumenternas förändrade preferenser eller Internet på allvar.

Så nu ska de försöka att göra ”fräck och modern” affär. Men tanken på att ge ett mervärde i att faktiskt gå till en butik verkar inte vara med i tänket; och det faktum att de behöver skapa en social interaktion även i den fysiska affären har gått dem förbi. Om jag handlar på internet kan jag direkt läsa recensioner från andra användare, se liknande böcker och vad personer som köpt just den bok jag tittar på för övrigt köpt. Läsa mer om författaren via länkar osv osv osv.

Vad gör man i en bokhandel på stan?

Glöm inte bort Stora Bokbytardagen på torsdag. Det är en social tanke – och tanken på att faktiskt återanvända den där boken man läst.