Borg och de andra

Disclaimer: Jag har verkligen funderat vart den här postningen tog vägen. Det blev uppenbarligen inte postad… Så den är inte ny men den känns ändå intressant.

När jag såg det här så kunde jag inte låta bli att utbrista att ”va fan… har vi råkat få oss en socialdemokratisk finansminister så här halvvägs?”. Självklart gillar populasen det här – men i grunden handlar det om att sälja ut kapitalismen för en mer brittisk politik där förstatligandet går längre än bara till ren och skär krishantering.

Det är ett grundläggande liberalt synsätt som sålts ut, som gäller vad staten kan intervenera med och i vad som marknaden ska få sköta sig själv i. Att som ett bortskämt barn gnälla över att banker inte vill vara med i hans stora plan – därför att de anser sig vara tillräckligt solida ekonomiskt – är löjligt.

Lika löjligt är hans förslag att folk ska ringa sin bank och påpeka att boräntorna borde sänkas mer eftersom snälla Borg har fixat lite flis. Så han tänker självklart inte ta smällen själv utan det är medborgarna som får göra jobbet. Va fan Borg, har du inte anti-terroristlag att ta till?

I inslaget efter handlade det om socialdemokratiska partiets fall i opinionen – ett fall i magnitud med börsens riktigt lägsta nivå. Hur konstigt är det? Sossarna har en stockholmianafradgande mops som inte lyckas att leda någon nyhetscykel. Hon har uppenbarligen dåliga rådgivare och slirat rejält. Till på köpet finns det inte någon position att ta eftersom den moderata finansministerna låter som en ung oklippt version av Erlander.

Självklart väljer en del att försöka göra en genderfråga av det hela: att Sahlin får så mycket kritik bara för att hon är kvinna. Jo visst…

Allt är upp och ner.

Uppdatering: Nu har Anders Borg än mer visat sin lätt socialdemokratiska sida – eller den är väl nästintill vänsterpartistisk:

Anders Borg anser att andra saker är viktigare än att ta bort den extra skatten för höginkomsttagare. Till exempel bör man sänka skatter för låginkomsttagare.

Oj. Värnskatten var en rent fientlig skatt när den infördes: fientlig mot möjligheter att tjäna pengar på sitt arbete och satsa på en utbildning (jag skäms men jag håller fasen med Major Björklund…)1. Att som Alliansregering så flagrant inte infria ett vallöfte utan att blinka är också det rätt så socialdemokratiskt…
Frågan är hur intressant det faktiskt kommer att vara att lyssna på valpropagandan nästa gång: den som lovar något håller det inte – det är ett faktum. Följaktligen ska man utgå från att rösta på dem som lovar något som man inte vill ska hända – eftersom man då kan vara säker på att det inte händer…

  1. Och nej, jag talar inte i egen sak – min lön ligger mer än tiotusen under värnskattegränsen []