En nyhetskvarn som snart börjar att mala

Var idag på Newsmill och tittade på det som de tänker släppa inom kort – en beta och kan lugnt säga att det ser intressant ut. Har träffat PM och Leo några gånger under tiden de utvecklat idén och lämnat lite idéer, tankar och så utifrån min kunskap om bloggosfären (nej, jag skrev inte på någon no disclosure) vilket varit kul och ärofullt. De har ju också kört igång lite lätt på sin blogg och onekligen smällde det till när Gyllenhammar och Zandén skrev en minst sagt inte så politiskt korrekt bloggpostning som fick en rejäl bloggsnurr på det.

Vad tror jag om Newsmill? Jag kommer att göra en recension på Same Same But Different men kort så kommer Newsmill bli en hit om de lyckas att balansera mellan ett traditionellt medietänkande när det gäller vilka som ska toppa sidan, med det mer sociala medie-inriktade i att lyfta pingbacks och framförallt att låta personer skriva själva – direkt in i deras system. Newsmill fyller ett hål som funnits mellan de traditionella mediernas relativt statiska system av kommentarer och Twinglylänkningar, och den vildvuxna bloggosfären. Deras tänk runt att låta läsarna ratea genom att beskriva sitt känsloläge runt artikeln är briljant. Att det är tre pappersmediamänniskor (gammalmedia ;)) som gör sajten kan oroa mig lite men jag tror ändå att de kommer att hitta sin nisch, och om de lyckas att följa med utvecklingen av sociala medier och ändra sajtens erbjudande under tid blir det ytterligare en intressant arena för debatt och nyheter mittemellan bloggare och traditionella media.

När vi snackade om sajten så menade PM att det som är intressant är att det är personer med sina egna namn som skriver. Och det var något han menade var en viktig del i att låta bloggare länka upp sina postningar inifrån sajten. Problemet jag ser med det är att flera av oss bloggare faktiskt inte längre har en ”handle” (jodå, jag ska skriva ihop en postning om min förfrågan om bloggnamn och handles, håller på att samla ihop lite internationella delar bara), utan att vårt bloggnamn är ett namn. För väldigt många är jag deeped. Det fick jag bland annat bevis på under senaste veckan då den svenska sociala mediebubblans favorithäng Jaiku legat totalt nere1 och vi fick leta oss till andra ställen: att jag plötsligt taggades som Niclas blev förvirrande för många som diskuterat med mig på Jaiku som deeped. Och egentligen: vem skulle bry sig om någon som skrev på Newsmill under Niklas XX – när personen är Blogge Bloggelito? Samma sak upplever Åsk W, vars normala namn är rätt unikt men Dabitch2 är en del av hennes personlighet (Dab – har vi pratat om det här analogt eller digitalt? Kommer fan inte ihåg :)). Helt enkelt har det i många fall blivit så att våra handles har blivit personifierade och är inte längre endast en tillfällig mask eller ett anonymiserande – vi är våra handles. Också. Det är våra ”artistnamn” precis som att Prince, Bono eller LL Cool J knappast skulle avkrävas att kalla sig dopnamn. Jag har länge funderat på att börja att skriva utifrån mitt riktiga namn och skulle du lägga in niclasstrandh.se eller .com så kommer du hit – samtidigt har jag, när jag börjat att signa upp mig på de tjänster jag använder under mitt vanliga namn, insett att det är rätt meningslöst. Och förvirrande; ett handle blir för flera av oss vårt personliga varumärke i digitala sammanhang – och precis som när det gäller andra varumärken så är det mycket svårt, och sällan försvarbart, att byta namn på ett redan inarbetat varumärkesnamn.

  1. Läs Jockes jubelrop nu när Jaiku äntligen kom upp igen []
  2. i dagens Metro lyckades journalisten blanda ihop att Adland är en blogg som drivs av Åsk aka dabitch… som har en blogg som heter Dabitch Bang också iofs :) []