Ballar av stål

Sitter och tittar på Minority Report. Den avvikande delen – som man försöker bortse från1. När han besöker Dr Heineman får han reda på att det finns saker som inte stämmer, prekognitioner som inte stämmer (jag spenderade en stor del av min gymnasietid att läsa vetenskapliga och icke-så-vetenskapliga saker om paranormal psykologi och ESP). Men vem är det som de avvikande rapporterna finns hos?

Dr. Iris Henimen: Find the minority report.
John Anderton: How do I even know which one has it?
Dr. Iris Henimen: It’s always the more gifted of the three.
John Anderton: Which one is it?
Dr. Iris Henimen: The female.

När jag läser om de sex folkpartister som nu väljer att gå emot sitt parti, som (idag) rakt av är beredda att riskera hela Alliansen (och enligt FRA hota hela rikets säkerhet…) så slår det mig: de är alla kvinnor. Visst – de har understöd av fd politiker och av en hoper andra inom såväl underrättelsetjänst, juridik och it (läs Joshens goda sammanställning). Den enda som vågade stå emot partipiskan, till skillnad mot den högtravande Federley, var kvinna – Camilla Lindberg. How come?

De som läst mig vet att jag har lite till övers för knallpulverfeminism. Men det här handlar om något annat. Om något som faktiskt kan handla om genderspecifika skillnader – eller om ett större mod som uppenbarligen manliga politiker inte har. De försöker fortfarande att undvika det faktum att FRA-lagen bitit dem i ändan.

Istället för att tänka till och inse att det inte är opinionsmässigt vettigt att fortsätta att jaga på en dödsdömd lag så fortsätter fr a manliga politiker med Tomhylsan Tolgfors i spetsen att idiotförklara inte bara de sex fp-kvinnorna utan en majoritet av svenska folket genom att förklara att vi inte förstår någonting om vad lagen handlar om. Åkesson tar till den stora klubban och väljer att förklara att dessa kvinnor är så pass galna att deras förslag hotar Sveriges säkerhet big time – trots att det hela redan bevisats handla om att skaffa ”valuta” när det gäller underrättelsetrading. Någon har också fått Wilhelm Agrell att göra en 180 graders vändning. Det faktum att man också rotar fram en gammal spion, vars värde knappast ligger på den övre skalan när det gäller att uttala sig om Sveriges säkerhet (eftersom han själv sålde ut just detta till Ryssland) gör inte bara motspinnet surrealistiskt i sin desperation utan också mycket ”manligt”. Reinfeldt och gänget bakom det hela försöker med diverse mer eller mindre genomtänkta tekniker värdiga skolmobbare, översittare och tyranner i icke-fullt-så-demokratiska-länder att tysta opinionen. Tysta de som inte förstår att de stora pojkarna förstår allting bättre, att de behöver det här för att få vara med i killgänget.

Och mot dem står sex stycken kvinnor, varav en valt att stå emot hela vägen. På nåt sätt stämmer det till eftertanke. De väljer att stå emot, att inte ducka och gömma sig bakom att ”beslutet är ändå taget” som vissa företrädare från Centerpartiet. De som röstade för eller la ner rösten erkänner att de valde fel och väljer nu att försöka att förändra det som de gjorde fel. Det är fan respekt.

Helt klart är det att ballar av stål har ett gäng folkpartistiska kvinnor just nu.

Uppdatering: Pernilla Ohlin som är ena halvan av DTs ledarredaktion gör en sorgligt knallpulverfeministisk, och faktiskt djupt odemokratisk, analys:

Inte på grund av den hetsiga folkstormen, utan på grund av sex folkpartistiska kvinnor.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  1. själv bortser jag från att hjälten i fråga är Tom Cruise som tillhör den mest kontrollerande sekten there is []