Förbjud mer

Med argumentet att ”vi ska göra som andra i Europa” försöker Vägverket nu få igenom ett förbud mot att prata i mobiltelefon medan man kör bil, utan att använda handsfree. Fascinerande är att Sverige som kan ses som världsmästare i förbud nu fått ännu ett argument för att förbjuda saker: antingen kan man säga ”vi gör inte som övriga världen utan går ett steg längre” eller ”vi måste göra som många andra i Europa”. Claes Tingvall påpekade också i nyhetssändningarna att Vägverket helst velat föreslå ett totalförbud mot mobilsamtal men att de inte riktigt trodde att folk skulle se det som vettigt. No way José…

Argumenten man använder är att mobilsamtalet i sig egentligen är det problematiska, som tar bort förarens uppmärksamhet från körningen. Fine. Men att mena att ”mobiltelefoni och annan informationsteknik” är ett problem ger ytterligare möjligheter till förbud:

  • GPS-apparater. Föraren ska inte störas. Förbjud det. Visserligen tappar man sannerligen mycket av uppmärksamheten runtom sig när man sitter och letar efter gatunamn och annat men hello: det struntar väl Vägverket i – det är tekniken som är farlig.
  • Information är allt som faktiskt strömmar in i våra sinnen och ska hanteras av vår hjärna. En av de grundläggande informationsteknikerna är talet. Alltså måste samtal förbjudas i bilen under färd. Vill frugan säga något så får man ha en liten klick-manick som gör att föraren först går in till kanten och parkerar säkert innan eventuellt samtal kan föras. Visserligen innebär det att Vägverket måste se till att bygga en massa parkeringsfickor och att andelen tomgångskörning kommer att öka – med följd av att Miljömupp-Reinfeldt inte når sina mål, men det blir säkert i trafiken.
  • I allmänhet bör barn förbjudas under färd. Oavsett storlek har de svårt att hålla snattran. Så är det bara. Barn ska sova när de körs i bilen. Eller inte vara med alls. Det innebär att föraren håller uppsikt på vägen. Barnen får åka tåg.
  • Sist men inte minst: förbjud tankar. En förare djupt försjunken i tankar om sin relation, sitt jobb eller vilket lag som vinner Elitserien är en livsfarlig förare. Så helt enkelt måste man förbjuda folk i förarsätet att tänka. Kör man bil så kör man bil. Tänka kan man göra någon annan gång.

Andra bloggar om: , , , , ,