Lite nostalgiskt mitt i hackbrädet

Jocke Jardenberg lyckas att såväl dissa cheferna på Aftonbladet för deras urusla lösenord (och precis enligt min tanke så blir det extra roande i ljuset av SAP-net-affären och tidningens diss av ledande socialdemokraters lösenordshantering – och visst: det är allvarligt att källskyddet är i fara – men det är då journalisternas fel som har usel säkerhetsinsikt), ge en craschcourse i nätsäkerhet och ta oss med på en walk on the history-side av nätet. Bland annat så minns han när han och hans fd fru startade den världsomspännande och mycket omtalade tävlingen Crack a mac. Själv använde jag tävlingens föregångare: Security Challenge, eftersom jag också använde den tävlingen som ett argument för att bygga ett bibliotekssystem på MacOS istället för på PC. Tyvärr blev det argumentet en smula naggat i kanten av den andra omgången av Crack a mac (bibliotekets relationsdatabas byggde på Filemaker Pro).

Samma känsla av nostalgi får jag när jag läser Bloggtidningens postning om Sven som ska ha Sveriges äldsta blogg. Dels för att jag inte kan låta bli att påpeka att Annica Tiger säkert kan sägas ha hållit på med ”dagbok på nätet” aka reloading aka bloggande längre än tio år, liksom att jag vet att Adland är tolv år.

Och man minns sånt här.

Uppdatering: Åter till det stora hacket. Etui tar upp några spinn off-frågor som onekligen är intressanta, runt mediesyn och hur personer som exempelvis bevistar Flashbacks forum påverkar synen på såväl reklam som omvärlden. Själv kan jag tycka att VFN knappast ska gnissla över övervakningssamhälle när de själva väljer att sätta tredje person i ett prekärt läge när det gäller källskyddet:

Sen måste jag säga att det är roligt att veta att de kommer ta veckor för dem
att hitta hur vi fick tag i dessa uppgifter. Hur många mail vi läst och sparat
Hur mycket SKADLIG INFORMATION SOM NÄR SOM HELST SKULLE KUNNA LÄCKA
UT TILL ALLMÄNHETEN BARA VI FICK LUST! MOHAHOHAHAHA.

Problemet är ju att den skadliga informationen ofta kommer från personer utanför tidningen.

Uppdatering: Ok. Aftonbladet klantar med sina lösenord och DNS:er. Försvaret tappar bort USB-minnen.

Uppdatering: När indianerna lämnat kanoten. Sofia Fahrman gör en sällan skådad halsbrytande slutsats efter att hennes Facebook-konto visat sig ha samma lösenord som hennes mail:

Det var osmart av mig att ha samma lösenord, Facebook är nog ingenting för mig

Jardenberg, skicka din lilla crashcourse till frk Fahrman.

Uppdatering: Ett försvarstal men också en lite annorlunda infallsvinkel är Jan Helins inbjudan till hackarna VFH.

Uppdatering: Men de fegade ur, de där hackarna. Antagligen utifrån att de trodde det var en fälla – vilken visar att de uppenbart inte har någon koll på det här med källskydd och deras hackande faktiskt då blir en fara för yttrandefriheten.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,