En oväntad insikt

En ny socialdemokrati? Onekligen är det knappast gråsosse comme il faut som Ljungkvist beskriver i sin postning ”Konsten att lyssna” där han kontrar Schlingmanns lätt panikartade debattartikel om moderaterna som det nya rättvisepartiet. Ljungkvist visar en insikt som förhoppningsvis finns på fler ställen inom socialdemokratin då opinionssiffrorna indikerar på att den borgerliga Alliansens regeringstid inte överlever 2010-valet1. Ljungkvist visar på en mer individualistiskt inriktad politik med

en arbetmarknadspolitik som satsar på jobb som ger tillväxt och utvecklingsmöjligheter – både för landet och den enskilde. Man måste våga säga att ett nytt jobb i den medicintekninska industrin, eller miljöteknisk utveckling är mycket mer värt än en hushållsnära tjänst.

Och det är onekligen mer matnyttigt än Schlingmanns slagordsdebatt där propagandismen tar plats över reella sanningar. PR-tricken känns beiga; att säga en sak generellt när det egentligen handlar om små specificerade delar som förändrats (ex.vis att det har blivit billigare att anställa: jo, för en mycket smal fåra av tjänstesektorn).

Att jag sedan är skeptisk till att ens Sahlin är kapabel att föra igenom en mer individualistisk och företagsvänlig politik inom socialdemokratin är en annan sak.

Andra bloggar om: , , , , ,

  1. Ok, jag trodde inte att de skulle överleva sitt första år så man måste ge dem cred för envishet. []