Slå ner hororna i skorna

Veckorevyns publicering av storyn om Veronica har gett någon knallpulverfeminist idén om att starta en grupp på Facebook som ska göra ett upprop mot tidningen. Theresa Thuvalls förklaring av gruppens ståndpunkt äcklar mig lite:

Veckorevyn har fått en ny redaktör.
I det senaste numret hålls en artikel där
en prostituerad intervjuas.
Hon berättar om sitt ”yrke” som hon fått för att hon har
utseendet för sig älskar sex.

Målgruppen för veckorevyn antas vara unga tjejer i tonåren.

Detta är en glamouriserad bild av den prostituerade kvinnan som
vi måste ta avstånd ifrån. Inte bara det, det ger unga människor
en normaliserad bild av kvinnan som sexuellt objekt.

Oavsett vart du står politiskt är det här en fråga du bör
ta ställning i. Med denna artikel har vi hamnat i en kvinnosyn som går långt tillbaka i tiden. Vi kan fråga oss om det är bättre nu.

Citationstecken runt att prostitution kan vara ett yrke. Och självklart ska alla anse att det inte är det. De artiklar som inte handlar om hur fel det är att sälja sex, eller hur vidrig ”kvinnornas” livssituation är (för det är aldrig män som prostituerar sig i knallpulverfeministernas värld). Och det hela bygger inte på att ge sig på VR utan faktiskt att förminska och göra sexarbetare osynliga. I slutänden.

Tråkigt nog är det en hel del av mina vänner som gått med i gruppen. Man kunde hoppas på en mer reflekterande tanke.

Uppdatering: Ok. Ulrika kan ha rätt att det var lite oschyst (jag tycker fortfarande att det är fel med bara ett s i ordet ”schysst”, mymlan). Men helt ärligt så blev jag ledsen – ledsen eftersom det är personer som annars håller en hög svansföring om att människor har lika värde, personer som jag tycker om och vars åsikter jag respekterat. Men att rakt av nedvärdera personer genom att stödja uppropet känns oerhört trist.

Uppdatering: Något helt annat men ändå kopplat till det här skriver Josh om: människors inställning till den konstanta gången mot ett 1984 på riktigt.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,