Lava av skit

Sigge Eklund och Linda Skugge är några som står bakom Vulkan.se, en ny print-on-demandtjänst som ska ge ”författare” möjlighet att faktiskt få ut sina tryckta alster. I en kommentar påpekar Niklas Darke att det kommer innebära att ”vi kommer att vada i skit” (i BT tyvärr inte på nätet). Han blickar bakåt under tiden han själv drev ett förlag, utifrån myten om att det finns massor av duktiga författare som inte blir publicerade, att det finns en idé med att förlagens litteratörer faktiskt finns.

När det gäller frihet och yttrandeberättigande så är Vulkan-tanken helt rätt. Det ska dock bli intressant om Sigge och Skugge väljer att verkligen låta frihet råda eller om det kommer att ske en viss censur, ex.vis när det gäller texter som går emot samhällets grundbultar: demokrati, mångfald och jämställdhet.

Själv blir jag fundersam över varför man väljer att gå vägen över döda träd-formatet? Boken må leva vidare men det finns inget egenvärde att bli publicerad i en bok idag. Förutom att man tror att ”det blir mer på riktigt då”. Det finns ett antal exempel där man fört över bloggpostningar och annat till tryckt form och det tappar helt enkelt både kontext och vitalitet. Framförallt kommer det handla om mycket mer av utlämnanden – både av sig själv och av andra personer, döda eller levande, eftersom den trenden varit mycket stark – och personer som visserligen har en god hand med text men inte lyckas att jobba med fiktion, helt enkelt väljer att lämna ut sitt och andras liv rakt av – för att bli publicerade. Vissa gör det med en vision om att berätta en historia – andra gör det oreflekterat för att bli publicerade.

Men är inte Vulkan-tanken en del av The Long Tail-teorin? Jo, det är det. Men är det alltid vettigt att föra över det som skapas på ett format till ett annat? Nej. Är mediet en del av meddelandet? I vissa fall anser i varje fall jag det. Själv har jag tackat nej till inviter om att publicera valda delar som bok. Eftersom jag tror på bloggens kraft, och att när kommentarer och liknande försvinner så försvinner också en del av postningens mening. Själv ser jag ingen som helst anledning för någon att läsa deepedition tryckt på sidor i en bok.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,