Håller FSM på att bli en dogmatisk religion?

FSM, eller Pastafarianism eller Church of the Flying Spaghetti Monster har diskuterats länge. själv läste jag om det första gången hos Stattin 2005. FSM har nu (självklart) en grupp på Facebook.

Det hela startade med att Bobby Henderson blev irriterad på att ”[[Intelligent Design]]” dvs. den mer pk-inriktade kreationistiska tanken dvs. att den kristna Guden skapade världen, skulle läras ut i amerikanska skolor. Så han skrev ett brev. Och skapade en ny religion (en roande guide till religionen i Flash). Som man kan läsa av de svar han fick från Kansas skoldistrikts ledamöter så har det ändå gett en impact – precis som ett antal ”hate-mail” och försök att omvända Henderson till den ”rätta läran” (dvs. den amerikanskt kristna fundamentalismen).

Jag gillar grundplattformen i att parodiera religionen på alla möjliga sätt. Det är oerhört intelligent gjort.

Problemet är att det är så välgjort att jag är rädd att vissa personer faktiskt börjar att se det som en religion. Det finns vissa kommentarer i Facebookgruppen och på nätet som onekligen driver mot att FSM inte längre har en funktionell mening i att kritisera utan att bli en sorts populärkulturell metareligiös rörelse. Det skulle inte vara första gången. Det handlar helt enkelt om att människor hela tiden söker sätt att förklara sin värld, och mindre intellektuellt rediga personer kan lätt ta FSM som en sorts förklaringsmodell och börja att tro på den. Precis som filmen The Third Wave som byggde på ett riktigt experiment och även Jim Wallace olika projekt: kult/kollektivet Join Me och att starta sitt eget land är FSM i fara att förlora kontrollen över sig själv.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,