Riksdagsman vill förbjuda bloggar för att skydda traditionell media

Richard Falkvinge och opassande har varit på ett seminarium i Almedalen om nya medier. Båda är jävligt irriterade på riksdagsman Mats Johanssons åsikter: Fullständig idioti i Almedalen respektive Mats Johansson (m) vill förbjuda bloggar. Och det är onekligen så att hela seminariet bevisar det som jag tidigare påpekat: att ”gammalmedia” börjar att inse att bloggformatet håller på att sno dem på makt: makt över tolkningen av verkligheten och makt över nyhetsmonopolet. De halsbrytande åsikter som riksdagsman Johansson för till torgs är bara ett utslag av inkompetens och ignorans gentemot utvecklingen: något som alltid skett när tradition utmanats. Det som är frapperande är att det kommer från en företrädare i ett parti som annars brukar ha hög svansföring om individuell frihet, fri konkurrens och motstånd mot monopolism. Vilket uppenbart indikerar att flertalet av moderaternas uttalanden bara är luftslott.

Att Anna Serner, en person som jag gillar både som person och som makthavare, inte fattat bloggandet, är trist:

kallade bloggar ren skit, och att de flesta platser endast har femton besökare, bestående av familj och vänner.

och det visar väl på att hon hamnat lite för långt ifrån sin gamla reklamvärld som TU-boss. Det hon inte inser är att, enligt teorin om The [[Long Tail]] liksom den om [[The Black Swan]], så handlar det inte längre om kvantitet som ensam bestämmare av kvaliteten i ett media utan att allt bygger på ett löst nätverk av separata entiteter som just används av ett litet antal. Och med jämna mellanrum peakar någon. För att sedan bytas ut. Hon jagar en obsolet syn på mediet-i-sig som storhet när det idag bara handlar om innehåll.

Själv ler jag roat åt deras försök att försvara en gammal nomenklatur. Det vet vi historiskt hur bra det brukar gå…

Uppdatering: Glamourprinsessan skriver om det.
Uppdatering: Mats Johansson har en blogg.

Andra om: , , , , , , , , , , ,