Waldorfpuckon

The Witch, en skribent som jag då och då faller i små flame wars med (precis som med Josh) är en god skribent och har skrivit en hel del om sin och sina barns erfarenhet av Waldorfskolan utanför Uppsala. Men se, det ska man inte göra. Så nu har hon fått lätt debila hotbrev från Waldorfianer och ett gäng mer eller mindre huvudlösa kommentarer till sina postningar. Själv har jag träffat ett antal antroposofer och de är ungefär som många andra sektmedlemmar – totalt uppfuckade. Att försöka föra en vettig diskussion är meningslöst och även om man råkar ha en gedigen faktaplattform om Waldorfpedagogiken så förklarar de att man har fel. För allt är så fantastiskt bra.

Det är också intressant att se hur oreflekterat Kulturbloggen försvarar det hela – endast (hoppas jag ändå) för att vinna politiska poäng mot skolministern och Alliansen. (Även på Sjölander finns samma sak – ”nu jävlar ska vi basha borgarna för att de förminskar friheten i skolan.”)
Problemet är att de samtidigt försvarar Waldorf-skolans rätt att låta sina elever missa att lära sig att läsa. Fast det är klart – social(demokrat)bidrag har väl ingen dött av…

Själv gillar jag friskolor. Men samtidigt anser jag att de då ska jobba för att lära för samhället och inte flumma iväg. Tyvärr finns det jävligt mycket skit i det. På Bloggen om och för friskolor! finns vissa postningar som sannerligen visar det i all sin ”prydno”. Det roligaste jag läst på länge är i deras postning om Björklunds förslag om nationella prov:

Men Waldorfskolorna säger ju att eleverna lär sig det de ska!

Fantastiskt! De säger att de gör rätt så då gör de ju rätt! Logiken är helt igenom underbart klar och koncis. Not.

En som faktiskt har både erfarenhet och vågar göra en egen tolkning är (hör och häpna) Tobias Struck. En riktigt bra postning faktiskt (jag är fortfarande svårt chockskadad :)).

Andra om: , , , , , ,