Leijongate goes on

Den ystra dansen kring ”Leijongate” fortsätter1.

De redan polisanmälda och utpekade folkpartisterna försöker dra fler med sig i fallet och det hela lär sluta med att Leijonborg får ta sin Mats ur skolan. Även om jag knappast tror att pressekreteraren varit så dum i huvudet att hon informerat honom. För PR gäller ”need-to-know-basis”. Ju mindre partiledaren eller företagsledaren vet hur information kommits över desto bättre2.

Och sen visar det sig att den sparkade LUF-pressekreteraren Jodenius faktiskt gjorde som han blev tillsagd – han gick till Expressens Niklas Svensson med avslöjandet. Och Svensson gör en fuling och behåller det för sig själv. Inte helt genomtänkt kanske – även om SAP-net skulle kunna avslöja diverse saker som skulle göra att Expressen vinner i scoopracet så är själva grejen med dålig säkerhet och folkpartistiska spioner mycket större3.

Roligast är nog ändå Leijonborg. På frågan om hans egen trovärdighet efter att det avslöjats att han känt till att Folkpartiets partisekreterare varit inblandad förklarar han frankt4:

– Den är hög.

Självinsikt och PR-kunskap är inte Folkpartiets bästa grenar om man säger så. Och det blir inte bättre av att, istället för att göra en hel pudelkennel, väljer att försöka att göra det till en bisak5.

En lite intrikat sak är att bloggarkollegan Jonas Morians fru Stina redan 1999 försökte sig på att jaga rätt på saker via SAP-net6.

Själv tycker jag snarare det bevisar att det knappast är ett tillvägagångssätt som är nytt eller speciellt unikt för Folkpartiet. Jag gissar att diverse säkerhetsföretag inom IT-svängen idag fått i uppdrag att kolla en massa partiers loggar för sina intranät. För det vore perfekt motvapen att kunna visa att socialdemokraterna gjort samma sak gentemot sina politiska motståndare.

För det gör de garanterat. Allt handlar bara om att inte bli avslöjad.

Andra bloggar om: , , , , , ,

  1. Aftonbladet: Här är bevisen… []
  2. EXPRESSEN.SE/Första sidan: Björklund använde informationen i vintras []
  3. Aftonbladet: Expressen-reporter erkänner spionage
    EXPRESSEN.SE/Valet 2006: Expressenreporter loggade in på SAP-nätet []
  4. Aftonbladet: Jag har försökt att vara tydlig []
  5. Aftonbladet: Obegripligt, Leijonborg []
  6. Aftonbladet: Fp spionerade på s redan 1999
    EXPRESSEN.SE/Första sidan: Fp gjorde dataintrång inför EU-valet []