Dum dummare svenskar

Ett nytt phishingförsök har skett gentemot Nordeas kunder. En av dem som fått mailet säger till Aftonbladet:

Det var skickligt och trovärdigt utformat. Är man inte vaksam kan man lätt bli lurad. Men med tanke på att det hänt förr så är man förvarnad, säger han.

Say what? ”Fraudkamp” och i övrigt en usel svenska… ”skickligt och trovärdigt”. Säkert.

Och det här folket ska välja regering om tio dagar. Jeezus!

Uppdatering: Eftersom den numera välkända filuren/filuran BRB menar att jag har en alltför dyster bild av människor vill jag bara återge vad som faktiskt står i brevet:

God dag, bäste kund!
För Nordea har sommar 2006 blivit en av de mest fulla med illegala operationer. Det blir allt oftare att den konfidentiella informationen om våra kunder intresserar svindlare. Det är rätt många som vänder sig till oss för att vi skyddar deras konto mot förlust av pengar.

På grund av det förklarar Nordea nästa månad för månaden av fraudkamp. Fram till 1 September skall alla våra kunder aktivera den nya kontosäkerhetssystemet. Vi har genomfört ett stort arbete för att förbättra det. Systemet har blivit kontrollerat av ledande specialister inom e-betalningssytemen och alla oberoende expeterter har redan bekräftat dess fullvärdighet vad gäller fraudbekämpning. På grund av att dessa uppgifter kan användas av kriminella, piblicerar vi inte dem i öppna källor.

Du har blivit slumpmässigt vald som deltagare i systemets avslutningsprov. För tillfället föreslår vi att Du klickar på länken http://app.nordea.se/login/security.html och genom en vanlig inloggning till Internet-banking aktiverar det nya säkerhetssytemet. För tillfället kan Du märka vissa förbiseenden medan Du arbetar. Vi vet att de finns, och ber Dig därför att inte ge oss någon tillägginformation om problem som har uppståt, vi skall lösa dem på egen hand.

Vi skall uppmärksamma Dig att från och med september blir Du tvungen att använda det nya säkerhetssystemet i alla fall, annars kommer Dina konton bli blockerade tills Din fulla personliga identifikation är klar. Därför föreslår vi att Du så snart som möjligt börjar tillämpa de nya säkerhetsstandarderna.

Med vänliga hälsningar,
Nordea fraudkampavdelningen

En skärmdump hittar du här. Och på hur det såg ut på webben här. Observera att det på den falska webbsajten står: ”Nordea frågar aldrig efter känslig information via epost.”.

Jag tillstår att folk är dumma. Åtminstone om de ens funderar på att gå på det här. Å andra sidan är det folk som gång efter annan går på Nigeriabreven. Sex and money kidnaps the capacity of thinking.