Varför göra en bok av en blogg?

Alltså. Det här med PR är ibland svårt. Ännu svårare verkar det vara för vissa att förstå vad ”opt-in”-lagstiftningen handlar om när det gäller marknadsföring… Mig veterligen har jag inte gett klartecken till att få mail från Vulkan och Sigge Eklund. För faktiskt – det går inte rakt av att utgå från att alla bloggar vill ha ”pressinformation” bara för att man har en mailadress.

Sigge Eklund har nu spammat mailboxar hos diverse bloggar för att marknadsföra idén om att ge ut sin blogg som bok. Varför tror jag att han spammat?

Dels för att jag tvivlar på att han skulle valt att skicka ett mail direkt till mig på grund av tidigare battles, och dels för att det blir dumt om han skulle bemödat sig att kolla om jag egentligen var intresserad av att köra en bakåtkompabilitet formatmässigt. Sent omsider har de också startat en Vulkanblogg… hade det inte varit vettigare att använda den för att informera om varför sajten inte kom igång. Transparens i utvecklingsarbetet är en hit, men de gamla mediemänniskorna har missat hela det tåget.

Så tack men nej Sigge. Jag tänker inte ge ut vare sig deepedition eller Researcher som bok. En blogg är en blogg, en bok är en bok. Att korsavla dessa innebär att något av formatens unika styrka försvinner.

Uppdatering: Jag snällade till rubben. Jag vet inte – antingen börjar jag bli blödig.

Uppdatering: Eftersom det verkar som om en del misstolkar mig så vill jag bara slå fast: jag gillar print-on-demand-formatet. Det har varit på tapeten i många år. Och jag tycker det är bra att Vulkan.se blivit till även om jag tycker att deras start var minst sagt skakig och att deras obefintliga kommunicerande med resten av världen är under all kritik. Kvarstår gör dock min kritik av att försöka koppla samman bloggosfären med Vulkans affärsidé på ett rätt märkligt sätt. Jag tycker helt enkelt det är onödigt att snäva in det på det sättet som görs i ”pressmeddelandet”. Gissningsvis finns det nog med bra, mindre bra och urusla manus i en massa datorer och byrålådor som kommer att räcka till 2054 för Vulkan…

Andra bloggar om: , , , , ,

 • Miss J

  det beror väl på vad det är för slags blogg också. se Bodil Malmstens två senaste böcker (ursäkta att jag tjatar om BM, men jag tycker de ÄR bra). och vad bloggarens syfte med bloggandet är. håller känslan bara i ett par sekunder eller max ett dygn, så… men å andra sidan finns det en hel del litteratur, eller ursäkta, böcker, som håller ungefär så länge också. en bok blir kanske med nödvändighet ett urval, vilket ju gör att en del av bloggens ”natur” går förlorad.

  Miss J’s last blog post..vissa dagar…

 • Håller med om att en blogg ibland bara är en blogg och att en bok alltid är en bok.

  Men hur ska jag kunna läsa deep|edition i badet om du inte lägger in den på Vulkan.se? Anledningen till att jag köpt flera av bloggböckerna på Vulkan är för att ha kvar dem i hyllan också om 10 år. Då kommer depp|edition vara ett minne blott.

  Dessutom: Genom att testa Vulkan.se undersöker du vad som händer med texten när den läses mellan två pärmar, i kronologisk ordning, vid ett tillfälle, istället för ”live”, ett inlägg om dan, under en längre tid.

  Jag tror vissa bloggar passar bättre än andra för att bli ”blöcker”, och att andra passar sämre för det. Det vet man aldrig förrän man testar.

  Vilken katerogi deep|edition tillhör kommer vi aldrig få veta, verkar det som. Synd!

 • Håller med om att en blogg ibland bara är en blogg och att en bok alltid är en bok.

  Men hur ska jag kunna läsa deep|edition i badet om du inte lägger in den på Vulkan.se? Anledningen till att jag köpt flera av bloggböckerna på Vulkan är för att ha kvar dem i hyllan också om 10 år. Då kommer depp|edition vara ett minne blott.

  Dessutom: Genom att testa Vulkan.se undersöker du vad som händer med texten när den läses mellan två pärmar, i kronologisk ordning, vid ett tillfälle, istället för ”live”, ett inlägg om dan, under en längre tid.

  Jag tror vissa bloggar passar bättre än andra för att bli ”blöcker”, och att andra passar sämre för det. Det vet man aldrig förrän man testar.

  Vilken katerogi deep|edition tillhör kommer vi aldrig få veta, verkar det som. Synd!

 • Ullah

  Ursäkta en dam som tydligen inte riktigt hänger med. ”Rubben”, är det rubriken? (Fick tänka en stund där.)

  Ullah’s last blog post..Orka?

 • deppedition. hahahaha… :)

  mymlan’s last blog post..play it again!

 • deppedition. hahahaha… :)

  mymlan’s last blog post..play it again!

 • deppedition. hahahaha… :)

  Det var ju kul.

 • Vilken katerogi deep|edition tillhör kommer vi aldrig få veta, verkar det som. Synd!

  Tror jag inte är synd. Utan en jävla tur.

 • deppedition. hahahaha… :)

  Det var ju kul.

 • Vilken katerogi deep|edition tillhör kommer vi aldrig få veta, verkar det som. Synd!

  Tror jag inte är synd. Utan en jävla tur.

 • Miss J

  det beror väl på vad det är för slags blogg också. se Bodil Malmstens två senaste böcker (ursäkta att jag tjatar om BM, men jag tycker de ÄR bra). och vad bloggarens syfte med bloggandet är. håller känslan bara i ett par sekunder eller max ett dygn, så… men å andra sidan finns det en hel del litteratur, eller ursäkta, böcker, som håller ungefär så länge också. en bok blir kanske med nödvändighet ett urval, vilket ju gör att en del av bloggens ”natur” går förlorad.

  Miss J’s last blog post..vissa dagar…

 • Det är ju just det jag försöker förklara: Bodil Malmsten skriver sina postningar utifrån ett bokligt perspektiv många gånger. Det gör inte jag. Så nej, det är inte automatiskt dåligt att en blogg blir en bok men knappast så att det automatiskt blir bra att låta bloggformatets korta, dynamiska delar bli en statisk bok.

  För min egen del är jag så beroende av hyperlänkande att det är helt enkelt en för stor förlust att göra deepedition till bok.

 • Det är ju just det jag försöker förklara: Bodil Malmsten skriver sina postningar utifrån ett bokligt perspektiv många gånger. Det gör inte jag. Så nej, det är inte automatiskt dåligt att en blogg blir en bok men knappast så att det automatiskt blir bra att låta bloggformatets korta, dynamiska delar bli en statisk bok.

  För min egen del är jag så beroende av hyperlänkande att det är helt enkelt en för stor förlust att göra deepedition till bok.

 • En av nackdelarna med en blok torde vara – så länge den inte rör sig i ‘ååååh ida’ köpte ja typ va en veeeska!’-landet – en mängd slutkommentarer och/eller fotnötter. Ja, för att förklara länkar till t ex dags- och kvällstidningar. Bloggens styrka är just den ögonblickliga kommentaren; om tio år minns ingen ICA:s köttfärs såvida det itne finns en slutkommentar om det, med diverse källhänvisningar (och, kanske, om man har tur, källkritik).

  Å andra sidan kan det tjäna som ett historiskt dokument; om hundra år finns det kanske någon som på ett antikvariat hittar en blok om Geijeraffären … och undrar varför det varit så tyst om den i media.

  Joakim Andersson’s last blog post..Arkeologiskt Snusk – och Omoral I Naturen!

 • En av nackdelarna med en blok torde vara – så länge den inte rör sig i ‘ååååh ida’ köpte ja typ va en veeeska!’-landet – en mängd slutkommentarer och/eller fotnötter. Ja, för att förklara länkar till t ex dags- och kvällstidningar. Bloggens styrka är just den ögonblickliga kommentaren; om tio år minns ingen ICA:s köttfärs såvida det itne finns en slutkommentar om det, med diverse källhänvisningar (och, kanske, om man har tur, källkritik).

  Å andra sidan kan det tjäna som ett historiskt dokument; om hundra år finns det kanske någon som på ett antikvariat hittar en blok om Geijeraffären … och undrar varför det varit så tyst om den i media.

  Joakim Andersson’s last blog post..Arkeologiskt Snusk – och Omoral I Naturen!

 • Ullah

  Ursäkta en dam som tydligen inte riktigt hänger med. ”Rubben”, är det rubriken? (Fick tänka en stund där.)

  Ullah’s last blog post..Orka?

 • “Rubben”, är det rubriken?

  Alldeles riktigt.

 • “Rubben”, är det rubriken?

  Alldeles riktigt.

 • Ursäkta en dam som tydligen inte riktigt hänger med. “Rubben”, är det rubriken? (Fick tänka en stund där.)

  Skönt att du frågade så slapp jag tänka efter :D

  Nini’s last blog post..You?re out! You are ooooout!!

 • Ursäkta en dam som tydligen inte riktigt hänger med. “Rubben”, är det rubriken? (Fick tänka en stund där.)

  Skönt att du frågade så slapp jag tänka efter :D

  Nini’s last blog post..You?re out! You are ooooout!!

 • JET

  Nån mer än jag som skulle ta Vulkan på aningen mer allvar om man inte sålde den med usla b-krönikörer som Schulman och Skugge?

 • JET

  Nån mer än jag som skulle ta Vulkan på aningen mer allvar om man inte sålde den med usla b-krönikörer som Schulman och Skugge?

 • Pingback: opassande » Blog Archive » Bliv vid din läst()

 • Esbati gav ju faktiskt ut en bok med bloggtexter

  Anders_S’s last blog post..Demokratiskt Israel?

 • Esbati gav ju faktiskt ut en bok med bloggtexter

  Anders_S’s last blog post..Demokratiskt Israel?

 • Esbati gav ju faktiskt ut en bok med bloggtexter

  Det finns ett stort antal exempel där bloggar blivit böcker. Det innebär inte att jag automatiskt tycker att det är en självklarhet.

  Jag tycker print-on-demand är en lysande idé, jag hoppas att Vulkan blir en succé.

  Men jag fattar inte varför man väljer att så hårt gå ut med att det ska handla om bloggar som blir böcker. Det är dels gammalt, dels är det knappast så att det inte finns folk som sitter på bokmanus i stugorna.

 • Esbati gav ju faktiskt ut en bok med bloggtexter

  Det finns ett stort antal exempel där bloggar blivit böcker. Det innebär inte att jag automatiskt tycker att det är en självklarhet.

  Jag tycker print-on-demand är en lysande idé, jag hoppas att Vulkan blir en succé.

  Men jag fattar inte varför man väljer att så hårt gå ut med att det ska handla om bloggar som blir böcker. Det är dels gammalt, dels är det knappast så att det inte finns folk som sitter på bokmanus i stugorna.

 • Pingback: Bloggen Bent - Blogginl?ggen » En blogg som blir bok som blir blogg som blir bok()

 • Men deep..jag tycker det verkar intressant! Även om jag inte tror att nån skulle betala pengar för att läsa min blogg, så får ju åtminstone JAG en bok i bokhyllan att vara stolt över. :)

  Karin’s last blog post..Hiss & Diss

 • Men deep..jag tycker det verkar intressant! Även om jag inte tror att nån skulle betala pengar för att läsa min blogg, så får ju åtminstone JAG en bok i bokhyllan att vara stolt över. :)

  Karin’s last blog post..Hiss & Diss

 • Well nu har jag läst på. Och om jag har fattat det rätt så tar man ingen egen risk vilket ju skiljer Vulkan en del från andra print-on-demandförlag.
  Det verkar funka smidigt och så.
  (men nej, jag tycker det känns otroligt trist att läsa bloggböcker)

  Dottern tryckte ju sin bok som printondemand och det kunde ha blivit jäkligt dyrt om hon inte lyckats sälja alla, vilket hon nu råkade göra, men ändå.

  mymlan’s last blog post..jag röker ihjäl mig

 • Well nu har jag läst på. Och om jag har fattat det rätt så tar man ingen egen risk vilket ju skiljer Vulkan en del från andra print-on-demandförlag.
  Det verkar funka smidigt och så.
  (men nej, jag tycker det känns otroligt trist att läsa bloggböcker)

  Dottern tryckte ju sin bok som printondemand och det kunde ha blivit jäkligt dyrt om hon inte lyckats sälja alla, vilket hon nu råkade göra, men ändå.

  mymlan’s last blog post..jag röker ihjäl mig

 • @Karin:

  Men deep..jag tycker det verkar intressant!

  Jag har inte sagt att det inte är intressant, men menar att det inte nödvändigtvis måste vara så att det blir en störtflod av bloggar-gjorda-till böcker eftersom, precis som såväl Bent som jag påpekat: boken förlorar hyperlänkarna, dynamiken och det som gör bloggandet till något annat än att skriva en bok. Men som grundidé har jag aldrig dissat Vulkan. Däremot dissar jag gärna Sigge och Skugge så fort jag får chansen :)

  @Mymlan

  Dottern tryckte ju sin bok som printondemand och det kunde ha blivit jäkligt dyrt om hon inte lyckats sälja alla, vilket hon nu råkade göra, men ändå.

  Då gjorde ni en deal med ett företag som inte var äkta print-on-demand eftersom hela tanken är just att inte ta någon egen risk, att just exakt antal böcker ska kunna tryckas.

 • @Karin:

  Men deep..jag tycker det verkar intressant!

  Jag har inte sagt att det inte är intressant, men menar att det inte nödvändigtvis måste vara så att det blir en störtflod av bloggar-gjorda-till böcker eftersom, precis som såväl Bent som jag påpekat: boken förlorar hyperlänkarna, dynamiken och det som gör bloggandet till något annat än att skriva en bok. Men som grundidé har jag aldrig dissat Vulkan. Däremot dissar jag gärna Sigge och Skugge så fort jag får chansen :)

  @Mymlan

  Dottern tryckte ju sin bok som printondemand och det kunde ha blivit jäkligt dyrt om hon inte lyckats sälja alla, vilket hon nu råkade göra, men ändå.

  Då gjorde ni en deal med ett företag som inte var äkta print-on-demand eftersom hela tanken är just att inte ta någon egen risk, att just exakt antal böcker ska kunna tryckas.

 • Då gjorde ni en deal med ett företag som inte var äkta print-on-demand eftersom hela tanken är just att inte ta någon egen risk, att just exakt antal böcker ska kunna tryckas.

  Det trodde jag gällde om man får sin bok utgiven på ett riktigt förlag, och att det är själva risken som skiljer..

  mymlan’s last blog post..jag röker ihjäl mig

 • Då gjorde ni en deal med ett företag som inte var äkta print-on-demand eftersom hela tanken är just att inte ta någon egen risk, att just exakt antal böcker ska kunna tryckas.

  Det trodde jag gällde om man får sin bok utgiven på ett riktigt förlag, och att det är själva risken som skiljer..

  mymlan’s last blog post..jag röker ihjäl mig

 • Det trodde jag gällde om man får sin bok utgiven på ett riktigt förlag, och att det är själva risken som skiljer..

  Nej, det är hela tanken bakom p-o-d: att när en beställning kommer in så trycks boken och tryckeriet tar ut en procentsats för sitt jobb.

 • Det trodde jag gällde om man får sin bok utgiven på ett riktigt förlag, och att det är själva risken som skiljer..

  Nej, det är hela tanken bakom p-o-d: att när en beställning kommer in så trycks boken och tryckeriet tar ut en procentsats för sitt jobb.

 • Pingback: Två sätt att närma sig saker och ting | Researcher()