Kort om allt

När jag läser Aftonbladets artikel om att avlidna får egen plats på nätet så tänker jag självklart på Helene. Hon har också en plats. Eller snarare: vi andra har det. För minnen.

Det är inte bara i Sverige som det dyker upp berättelser om hur kvinnor blir av med sina arbetsuppgifter och omplacerade i samband med graviditet och mammaledighet. New York Times tar upp frågan i Family-Leave Values.

Tidningen M3 håller på att kora Tidernas 100 mest coola prylar. När detta skrivs är de på plats 71.

Det amerikanska presidentvalet närmar sig. Jag blir mer och mer sugen på att se alla säsonger av Vita Huset igen. Och Ron Paul, sedan tio år senator för Texas, är en outsider och runner-up för republikanerna. Hans USP är att vara anti-allt typ och onekligen har han en annorlunda marknadskommunikatorisk stil:

He communicates with his constituents through birthday cards, August barbecues and the cookbooks his wife puts together every election season, which mix photos of grandchildren, Gospel passages and neighbors’ recipes for Velveeta cheese fudge and Cherry Coke salad. He is listed in the phone book, and his constituents call him at home.

Och hans popkulturella referenser verkar lämna en hel del i övrigt att önska. Läs om honom här: The Antiwar, Anti-Abortion, Anti-Drug-Enforcement-Administration, Anti-Medicare Candidacy of Dr. Ron Paul

Klassiska Harley Davidson har förstått att kvinnor också åker motorcykel. Men har andra preferenser när det gäller att shoppa. Så ett digert arbete har startats för att göra sina egna återförsäljare mindre bensinstinkande och mer luftkonditionerade: Harley Woos Female Bikers

Kullin på Media Culpa påpekar att Metrobloggen verkar ha stora svårigheter att skapa en plattform som faktiskt kan fungera som en reell konkurrent till andra plattformar. Vi lär väl se om ett par dagar.

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

Kommundirektören uppe i det blå

Eslöv kommun har drabbats av forumspam. Kommundirektören Elsa von Friesen uttalar sig i frågan och säger bland annat:

Bakgrunden är all den skräppost som cirkulerar i etern

AB gör sedan en av sina ofta förekommande (ofta helt meningslösa) enkäter: ”Har kommuner dålig IT-säkerhet?”. Själv skulle jag vilja påstå att det inte är IT-säkerheten som är problemet utan att kommundirektörer har total noll koll. Spelar det någon roll? Ja. För det är de som beslutar om IT-säkerheten. Att en kommundirektör lyckas göra två flagranta fel i en enda mening visar på det stora problemet.

Faktakoll: ett forum har inget med skräppost att göra. Och Internet har inget med ”etern” att göra. Etermedia är radio och marksänd/satellitsänd TV dvs. saker som sänds genom luften (=etern).

Andra om: , , , , , ,

Koka nyhetssoppa på en liten politisk spik

Laila Naraghi försöker få ordning på fakta efter ett att Metro gräver upp riktigt gamla saker om henne. Grävande signerat Niklas Svensson. Det får en uppföljning på Politikerbloggen. Skriven av Niklas Svensson. Som också skrivit re-writen av Metroartikeln (som han själv alltså skrivit). Precis som den här postningen. Som bygger på innehållet hennes blogginlägg – som han redan gjort en re-write av tidigare.

Niklas Svensson lär oss här hur man klämmer ur varje droppe ur en meningslös story och kokar soppa på en liten spik.

Expressen har också hittat den lilla historien. Dock har inte Niklas Svensson skrivit den artikeln.

Andra om: , , , , ,

Dag 1 på resten av mitt liv

Första dagen på jobbet. Gick upp sju. Det kändes att jag bara sovit fyra timmar. På med kaffe, dusch och sen käkade jag frukost – för att sedan göra kaffebricka till HS och Terrorprinsessan. Åkte till Falun och insåg snabbt att jag kunde trynat ett par timmar till: vi var tre pers på byrån. Jag, La Bossa Nova och en AD. Gjorde iordning överlåtelser för domäner, instruerade vår IT-support som dök upp och rensade sånt som blivit liggande lite huller om buller i den allmänna mappen på datorn.
Sent omsider, med avbrott för lunch på ett pittoreskt innergårdscafé, planerade vi upp det möte vi ska ha med en kund idag. Det hela bygger på att för en rätt liten pengapåse ändå försöka att klämma fram mycket – för att det hela ligger i ett större sammanhang som kan bli mycket bra med jobb. Mitt i mötet kom ett SMS: ”Vi är i Borlänge nu.” Vad i helvete?! Har Josh och Drottningen skaffat racerbil? Jag skickade tillbaka ett snabbt SMS om att jag var kvar i Falun. Avslutade mötet så fort jag kunde och åkte. Mötte upp paret från Tälje vid Alma’s Café och avslutade dagen med ett par timmar fikande i solen på uteserveringen.
Sen fick jag åka hem eftersom jag lovat att skjutsa HS till hennes kompis för en tjejkväll. Och fick sedan också se deras nyrenoverade funkishus med ett kök värt att döda för.

Dagens musik:
Nine Inch Nails: Capital G
Antiloop: In my mind

Dunka DN gul och blå

Louise är så otroligt bra i sin postning En ny vecka randas – ska DN praktisera liberal ryggrad eller ej? (alla citat är från denna postning).

”Ni talar inte för horan” sägs till de som försöker sig på att diskutera det kritiskt och så avfärdas man enkelt, ”men du är ju anonym” får horan höra när hon kommer igenom, eller om hon (ja, vi pratar om hon) talar i eget namn och säger sig vara ”lycklig” att ”du talar inte för andra horor”, och så vidare. Horan är med andra ord omöjlig att inkludera, och det förklarar också varför övriga faktiskt någorlunda kommer till tals.

Om man räknar in vad jag skrev om det indireka marknadsförbud som en prostituerad utsätts för trots en legal verksamhet tillsammans med Louise P:s lysande sammandrag av den paradox media- (något Blogge förtjänstfullt bevisar här där han också gör det jobb som journalister borde göra) och politisk debatt skapar för att exkludera människan bakom ordet ”hora” så inser man ganska snart att man valt att försöka på en odemokratisk väg faktiskt förbjuda sexhandel fullt ut. Och det hela ser helt enkelt ut som ett konsensus, vilket gör att socialdemokraterna kan skriva att ”vi vill inte legalisera prostitution”:

Att filtrera på ett sätt att det ger intryck av konsensus i en politisk fråga är att lura sina läsare. Det är anti-tesen till ett demokratiskt och allsidigt samtal, ett samtal, en dialog, en belysning av olika sidor som tar sig tid att lyssna på olika sidor och som givetvis också tillåter det.

Hon tar sedan upp det som DN står för – deras portalformulering runt sitt varumärke och sin journalistiska grund. En samling paragrafer som utifrån den senaste tidens diskussioner såväl om polisens odemokratiska sätt att hantera spärrlistan för barnporr som DN:s val att censurera Isabella visar sig ha rätt lite med verkligheten att göra. För det är ju precis som Louise säger (och som jag försökt förklara gentemot argumenten att ”DN har rätt att censurera sitt Twingly”):

Så Muhammadkarikatyrer i all ära, det är förstås illa, men ordar man om det måste man moraliskt sett också orda om Isabella Lund. Man kan inte välja bara det något så när behagliga. Det har påpekats två gånger denna sommar att allt för många selekterar vad som är värt att ta strid för när det gäller yttrandefrihet.

På nåt sätt känns det som om den svenska bloggosfären de senaste veckorna äntligen börjat att verkligen fungera som den watchdog, som det medborgarjournalistiska externalmedia som vi så länge diskuterat. Schulmans och modebloggarna får vara hur stora de vill – i slutänden är det vad som faktiskt sker och impacten det kan komma att ge som räknas. Den rädsla som man sett hos traditionella medier under bloggosfärens framväxt: där man först försöker att förlöjliga bloggar, sedan förminska dem och till sist demonisera bloggen generellt är verklig och nu börjar det slå tillbaka. På riktigt.

Uppdatering: Visar egentligen inte det här på att den mediala verkligheten och opinionens verklighet dansar i otakt?