Lycka på recept? Men för fan Aftonbladet!

Idag fick jag ont i huvudet.

Aftonbladet startar en artikelserie om anti-depressiva läkemedel. Så här ser upplägget ut:

Jag är den första att tillskynda rätten och nödvändigheten att media är konsekvensneutral. Problemet är att det vete fan om de är det i de här rubrikerna. För det är rubrikerna som är det intressanta i det här. Varför? För att de lagt allt det här bakom en betalvägg! De slänger upp en hög med negativa rubriker om anti-depressiva läkemedel men jag ska tvingas att gå in i en affärsuppgörelse med deras Plustjänst för att faktiskt kunna läsa mer vad som står. ”Men det kostar bara en krona” – ja nu ja. Det här är livsfarlig hantering av en sjukdom. Det är inte mjölk vi snackar om och det är inte nån plausibel ökad risk för cancer vid övermaga intag av champinjoner utan mediciner som används för att undvika att människor faktiskt dör.

Självklart ska såväl förskrivning som effekt av anti-depressiva läkemedel granskas. Självklart ska man lyssna på båda sidor. Självklart är en av de viktigaste delarna för riktigt bra journalistik att gräva i de saker som många tar för givna.

Ingen förnekar att det finns biverkningar med anti-depressiva. Själv har jag precis beslutat mig för att klara mig utan Atarax eftersom biverkningarna i samband med insättning är värre än vad det ska hjälpa. Men generellt behövs dessa mediciner. I längden räddar de liv. Att så lättvindigt som det här är hanterat innebär att konsekvensneutraliteten på många sätt

Problemet är att de misslyckas med flera av de sakerna. Rubrikerna bygger endast på de negativa delarna.

Men borde inte folk kunna göra egna val? Min motfråga: har du varit deprimerad? Alltså inte lite allmänt deppig utan i en stämning där verkligen inget längre är roligt, där det är mörkt långt inne i själen, där varje steg är en pina och inget längre fungerar? Du är inte kapabel att välja om du ska ta medicin eller inte. Du lär göra det. Men självklart kommer du känna motstånd mot det när du ser något sånt här. Ingen jävel vill ju äta medicin. Då är man ju sjuk. Att vara sjuk är fel. Och sen låter man en depression fortsätta tills det inte går längre.

Sen har jag inte ens börjat att prata om deras val av namn på serien…