Det blev lite fel när de tänkte

Det blev lite fel när de tänkte. Det är nog den snällaste kritiken man kan ge den största dikeskörningen på länge som Byggnads gör på kvinnodagen.

”Det händer att vi blir kritiserade för att vi är hundra procent män i Byggnads styrelse. Vi önskar att det vore annorlunda, men faktum är att vi jobbar i en av Sveriges minst jämställda branscher. Av 100 byggjobbare är 99 män. Vi ÄR ett gäng vita, medelålders män. Men vi har i alla fall rosa mössor på oss”

Man kan hävda att deras debattartikel gör det lite bättre men sorry: det blir möjligen lite mindre flagrant gubbigt men knappast mindre dumt. (Fast ännu mer internt och dumt blir det på deras Facebooksida)

Det blir liksom alla fel i boken. Det är en inverterad 360-graders loop in i idiotin. Ni kunde låtit bli mössorna. Ni kunde sett till att skapa ett rejält projekt för fler kvinnor in i byggbranschen. Det här blir ju bara lite gnälligt och tomma löften.

Varför var det ingen som sa “men hörrni, är det här egentligen en bra idé?” Varför var det ingen som i samband med att bilden togs sa “vi ser ju mest töntiga ut och alla kommer skratta åt oss och inte ta oss på allvar”? Varför var det ingen som faktiskt påpekade att det kanske vore bättre att prata om hur man försöker att göra styrelsen mer jämlik? Eller vad man gör för att kvinnor inom Byggnads ska bli fler? Det blir så markant när man läser underskrifterna:

Johan Lindholm, förbundsordförande

Lars Hildningsson, andre förbundsordförande

Patrik Östberg, förbundssekreterare

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare

Jan Andersson, ordförande Byggnads Mälardalen

Jim Sundelin, ordförande Byggnads Mellannorrland (saknas på bilden)

Joakim Lindholm, ordförande Byggnads Norrbotten

Jonas Sjöberg, ordförande Byggnads Skåne

Kenneth Svärd, ordförande Byggnads Örebro-Värmland

Kim Söderström, ordförande Byggnads GävleDala

Lars Holmström, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland

Magnus Cato, ordförande Byggnads Öst

Morgan Nyberg, ordförande Byggnads Småland-Blekinge

Thomas Rolén, ordförande Byggnads Västerbotten

Tomas Emanuelsson, ordförande Byggnads Väst

Fredrik Öberg, ungdomsrepresentant (adjungerad)

Hallå liksom?

Jag kan samtidigt fascineras av att fundera hur idén kom till? Hur kommer ett fackförbund med helmanlig styrelse och en majoritet av medlemmarna som är män på att sätta på sig Pussy hats? I vilken mörk signalpolitisk vrå bor den personen som på ett möte sa “men vi sätter på oss/dem en pussy hat”? Och har de ens förstått vad projektet handlar om? (Och det blir ju inte bättre av att de redan har en kampanj som faktiskt inte är helt dum: Stoppa machokulturen)

Jag som man kan aldrig sätta mig in i den strukturella ojämlikhet som kvinnor ständigt får uppleva. Jag är vit, medelålders, man helt enkelt en person som i grunden har det enklaste: samhället är i grunden byggt för mig. Det är liksom den insikt man måste försöka hamra in i sig själv. Innan man börjar yla om “inte alla män” eller göra märkliga utspel som i sig blir rätt nedvärderande mot kvinnor. Som det här.