Dum dum telefon

Dumtelefon.

Vi ser en märklig trend i att man lyfter fram inte ens ”feature phones” utan ”dumb phones”. Nokia relanserar en uppdaterad 3310. Inklusive Nokia rington. Det dyker upp en kreditkortsstor telefon som får genomslag.

Den generella förklaringen är ”dial down” – att människor söker möjligheten att inte bli nådd av de digitala vågorna, slippa notiserna för en stund och prata.

Jag tror inte det. Jag har länge förutspått att vi i den digitala backlashen kommer komma till en situation där nedkoppling är en klassmarkör: inte att de som är lägst klass inte är uppkopplade utan att de med högst klass kan välja bort att vara uppkopplade. Man har råd och möjlighet att undvika bruset, man har tillgång till information på need to know-basis.

Digitaliseringen handlar om normalisering och vardagen. Det handlar om att effektivisera och förenkla, förmera och bygga en ny värld. För alla. Och några behöver inte vara en del av den utan kan välja att doppa tån i den när de behöver det.

Det skulle jag påstå är indikationen av dumma telefoner.