Låt den som sörjer sörja även på sociala medier

Istället för att få chansen att tänka och minnas hur Prince kom in i livet, försöka leta upp lite låtar så fick jag lov att bli förbannad.

När kända personer dör – personer som berört många människor så blir det en flod av sorgsamma tweets, ledsna Facebookinlägg, bilder på personen i Instagram. Människor uttrycker sin sorg och saknad över en person som på många och olika sätt betytt något för dem.

Efter ett tag och idag i samband med Prince så kom självklart de hjärtlösa Jantarna in. De som prompt ska förklara hur fåniga människor är, hur det är “typiskt att alla plötsligt älskar X” och som skärmdumpar sina mute-knappar eller gör sig lustiga över sorgens uttryck.

nildsfw

Det gör mig rosenrasande. Sorg är något som inte är exklusiv känsla för människor du känner, det är en individuell upplevelse av förlust som kan upplevas över något som betytt något i livet. Stor eller litet, mycket eller mindre.

När jag ibland påpekat att man inte har något med en annan människas sorg att göra och att sånt där bara dissar människors känslor så har svaret blivit “skiter väl jag i. Vi har åsiktsfrihet här i landet. Jag tycker det är kul att retas.”

Sociala medier skapar närvaro och delaktighet, sorgen delas mellan människor. Kändisar som dör har berört – därmed blir de en del av ens liv. Det är inte konstigt utan fullt normalt förutom för vissa som gärna vill vara lite förmer.

Låt människor sörja hur mycket de vill. Du behöver inte berätta att du sätter mute på det. Du behöver inte göra putslustiga tweets eller cyniska påpekanden. Om du inte känner något för det hela – fortsätt med det du gjorde innan. Ingen kommer att döma dig för det på det sätt som du dömer ut människors sorg.