När klicken blir viktigare än pressetiken

Sociala medieflöden toppas plötsligt av en artikel från Kvällsposten om en familj som är djupt upprörda över hur de behandlats på sin all inclusive-resa av reseföretaget. En inte helt unik artikelvinkel och inte sällan viktig konsumentjournalistik när företagen gör fel. Sällan några klickraketer.

Men den här gången blir det en rejäl snackis. Eftersom händelsen är rätt fånig. En familj har fått lov att gå 350 meter till ett annat hotell för att äta sina måltider. Som det visar sig på grund av hotellets agerande i någon affärsuppgörelse – något resebolaget knappast kan göra något åt.

Att det här knappast är någon som helst nyhet vet självklart Kvällsposten. Men den redaktör som såg det här vet också hur klickmonster skapas – och insåg att det här var ett sådant: inte för att resebolaget gjort fel utan för att folk skulle dela det pga av det patetiska gnället från familjen.

Det som gör det hela lite skrämmande är det faktum att jakten på klick här innebär att man väljer att använda en hög med människor som inte vet bättre. De är upprörda, bortskämda och ringer tidningen. Tidningen lägger ut bilder på familjen, de låter dem komma till tals – och de blir därmed laughing stock för publiken. Nogsamt presenteras de med namn och varifrån de kommer. Deras egna bilder används frikostigt. Resebolaget får krishantera något som knappast är någon kris.

Cynismen lyser för första gången igenom. Engagemang är den nya räckvidden har blivit ett rätt cyniskt utnyttjande av tredje man. Konsumentens egen insikt om sin makt slår tillbaka med full kraft då konsumenten inte har vett att avgöra om det är värt att utnyttja den, och media väljer att vara villigt verktyg i vetskapen om att det kommer ge klick.

Jag valde att göra en skärmdump och pixla det som bara i första delen identifierar dem. Blir inte mycket kvar.

Ingen_all_inclusive_–_de_fick_äta_på_annat_hotell___Kvällsposten

Jag älskar den nya medielogiken många gånger men när det så flagrant görs avsteg från normal nyhetsvärdering, och en så uträknad double jeopardy används för att skapa trafik så blir jag beklämd. Aldrig förut har pressetik varit så viktig som idag när vi har en mediavärld fylld av allsköns mer eller mindre etiska nyhetssajter. Tummandet på den innebär att man spelar in sig i en helt annan position än tidigare.