För i henvete!

Jag fattar inte att folk har så svårt för att språk förändras. Jag skrev om ”hen” tidigare och det har knappast ändrats. Vad är problemet? Kommer du som man känna dig mindre manlig om någon råkar kalla dig hen då du dabbat bort att skriva ditt namn? Kommer du som kvinna uppleva dig förminskad om du omskrivs som ”hen” då någon inte riktigt kommit ihåg att kolla upp om du är man eller kvinna i ett referat?

Att hen nu kommer i SAOL är självklart. Precis som andra ord som börjar användas. För att världen förändras. Även om du inte orkar inse det. Det är fan inte svårare än så här.

För sorry, om du inte tillhör den grupp som faktiskt sliter och lider med att känna sig främmande i den av samhället satta könstillhörigheten, så lär inte ordet förändra dig. Även om man ibland önskar att det gjorde det – till nån sorts högre insikt om att språket aldrig är statiskt, att det aldrig står still.

Men vad är att förvänta sig. I samma fålla som hen finns chokladbollarna som vissa bara måste kalla ett nedsättande epitet. För att det

a) alltid varit så (alltid i meningen hela deras patetiska liv)
b) som ord från början (dvs. innan det användes om slavar, om personer som ansågs ha mindre värde) ska komma från ett portugisiskt ord (att det sedan inte är så skiter hen i).
c) att det ju är i en annan kontext och de som blir kränkta måste skärpa sig. Det handlar ju inte om ”dem”.
d) att det finns viktigare saker att diskutera och därmed kan man låta lite folkhemsrasism gå förbi. Det är lite folkloristiskt utan det man ska satsa på är de stora frågorna (att det är ganska klart att det lilla skapar det stora struntar dessa i).

Språket har förändrats. Vår (förutom de med empatisk blind spot så fort det handlar om att de inte får vara lite käckt folkhemsrasistiska) insikt om att människor faktiskt kränkts har ökat. Våra insikter och erfarenheter är bättre och fr a vågar personer som kränks säga ifrån. Det är helt enkelt bara att bita i den sura chokladbollen. Eller sluta äta såna.

Och med hen samma sak. Plus att det faktiskt är jävligt bekvämt och smart att kunna använda ett ord som inte bestämmer genus när man inte vet eller det faktiskt är ointressant. För det är det oftast.

Läs också Simons bloggpost om hen.

Uppdatering april 2015:

Snygg annons av Norstedts