Peace & Love-festivalen ställs in och begärs i konkurs

Uppdatering: Det rullar runt en namninsamling som ber Jesper Heed att rädda Peace & Love-festivalen. Ska inte dra en lång harang om höjden av slacktivism då det är “vi som tänkte köpa biljett vill nu att ni räddar festivalen” utan bara notera:

  • Peace & Love AB har begärts i konkurs. Oavsett hur mycket man önskar rädda det så är det över. Det går inte att rekonstruera detta utan det måste nu gå sin gilla gång. 
  • Det är bolaget som driver själva festivalen som gått i konkurs. Inget annat.
  • Stöd istället Peace & Love Foundation som är en fristående stiftelse vars arbete syftar till att förverkliga de visioner som Peace & Love står för.

Så helt enkelt: skriv inte på en namninsamling om att rädda något som helt enkelt inte går att räddas. Starta hellre en namninsamling som tackar Jesper och alla andra som genom åren slitit med att skapa en festival som nu får leva vidare i våra minnen.

—-

Det är så jävla sorgligt. Peace & Love startade för att skapa en annan stämning i Borlänge. Nu försvinner det. Själv har jag flera år jobbat pro bono med festivalen på olika sätt. I år också – både jag och byrån har lagt ner en hel del tid pro bono. För vi tror på Peace & Love, för vi tror på Borlänge, för vi tror på Dalarna.

Jag minns när den startade för femton år sen. Jag jobbade natt, nattvandrade. Mitt i stan. Som ett försök att förändra bilden, förändra kulturen i stan. Och de lyckades.

Det är sol i Falun men så många av oss känner oerhört sorg över det som nu sker. Och det kommer påverka så mycket: Borlänge tappar en oerhört viktig motor för unga och alla de som gnällt sig genom fjorton år är fasen del av det som hänt.

Tomheten är stor. “Känns som en klump i magen” säger @jessaengstrom. Jag känner med Jesper Heed, och med alla vännerna som jobbat med festivalen. Det är en festival med passion, som man brinner för. Nu försvinner den. Så oerhört sorgligt.

 

Uppdatering: Zedendahls advokat hade svårt att förklara vad som faktiskt händer och vad som gäller för de som köpt en biljett.

  • Helt enkelt är det så att alla som antingen köpt biljett eller har en affär med Peace & Love exempelvis om man gjort ett jobb och skickat en faktura – alla dessa är fordringsägare.
  • En fordringsägare behöver skicka in en fordran på Peace & Love till advokatbyrån: typ “jag har köpt biljett för XXXX kr” och gärna kvitto (eller kopia på biljetten borde räcka) alternativt använda något formulär som advokatbyrån förhoppningsvis upprättar.
  • Det är dock inte säkert att man får tillbaka några pengar.
  • Alla såna här ansökningar (fordringar) räknas ihop och sedan kommer konkursförvaltaren (advokaten) att titta på vilka tillgångar (realiserbara – alltså som kan göras om till pengar) som finns: exempelvis datorer, bord, frimärken – allt som kan säljas, värdera detta och sedan sälja det.
  • Då kommer det in pengar som sedan delas ut bland fordringsägarna, tyvärr oftast med början för staten, sedan de som har säkerheter för sina lån och sedan resten.
  • Om du köpt din biljett med kreditkort kan du fordra dvs be kreditgivaren (din bank, VISA e dyl) kostnaden.
  • En konkurs beror på att pengarna är slut så tyvärr brukar det här sällan ge speciellt mycket pengar.

För övrigt – det är underbart och oerhört ledsamt att titta på presskonferensen.

Underbart eftersom Jesper Heed inte på något sätt är bruten, samtidigt ledsamt eftersom det är en oerhört viktig epok som går i graven. Personliga vänner och bekanta som man jobbat hårt med är ledsna. För Peace & Love är en idé, det är en dröm och det är mer än festivalen men festivalen har varit det som på gott och ont fått personifiera den idén.