En vecka och en pecha kucha

Den här veckan blev en sån där vecka. Igen. Imorgon lång tågresa där jag kan sitta och cruncha jobb. Det känns som vila. Sen Webcoast och Hello Sweden. Göteborg liksom.

Idag har jag gjort min första pecha kucha. På HiQs Kunskapsbaren här i Borlänge. En jäkla konstig form av föreläsning. Pecha kucha handlar i korthet om att göra något fullkomligt annorlunda än vad man som föreläsare är van vid: avgränsningarna är inte vid start och stopp utan hela tiden under föreläsningen. Och själva föreläsningen – 6 minuter – är i sig en utmaning. Formatet känns som om man har väldigt liten möjlighet att improvisera. Och samtidigt blir det – om man inte toktränat in ett manus – en jättetest av sin möjlighet att improvisera eftersom bilderna byts automatiskt – obönhörligt.

När jag satt och stress-skapade pecha kuchan under eftermiddagen så tyckte jag det var en jävla idiotisk idé. Men nu efteråt kan jag fundera över om det inte är ett ganska bra format. Generellt tror jag att det finns tre sätt att skapa en riktigt bra pecha kucha:

  1. Låta bilderna illustrera en berättelse men inte linjärt utan som en bakgrund. Det är en rätt intressant form – där man verkligen skulle kunna berätta något under sex minuter och ge åhörarna förstärkning av de sagda orden med väl valda bilder. 
  2. Ett strikt manus som är rejält synkat med bilderna. Det är snyggt när man ser det men kräver både bra koll på tiden och mycket tid att förbereda eftersom det är oerhört svårt att få till det riktigt bra. Ibland är 20 sekunder väldigt kort och ibland väldigt långt.
  3. Att låta bilderna vara det som styr. Det kräver att man kan sitt ämne rejält bra och att man är rätt snabb att plocka upp vad som ska sägas till vilken bild. Det är kanske närmast hur jag gjorde.

Det var roligt och jag tror att jag vill göra det igen. Skulle vilja testa både 1 och 2 ovan.

Snodde en bild av min fd kompanjon EWG på mig under pecha kuchan:

repost(bilden är lite kul i sig eftersom den är tagen av en projektledare jag jobbat med – och hon i gult är den jag jobbar mest med på United Power)

Post #051 i #blogg100