Uppkoppling viktig i vardagen #blogg100

Istället för att skriva något vettigt här skrev jag om dagens lilla snackis: Burger Kings Twitterkonto som blev hackat. Därborta på min andra blogg: den där som fungerar.

För den här gamla T-forden till blogg har något fel i sig. Den käkar systemresurser och jag har haft flera riktigt duktiga WP-personer inne och rotat långt ner i kärnan av FTP. Själv har jag rensat plugins och testat runt, och håller på att förändra det mesta av strukturen på bloggen (tar bland annat bort en del gamla inlägg respektive kategorier). Det är onekligen lärorikt. Det finns sjukt mycket kassa gamla inlägg. Korta, rätt meningslösa. Varför? För bloggandet förr var det som Facebookstatusar och Twitter är idag. Uppdateringar, korta åsiktsregistreringar. Något helt annat än vad de flesta bloggare ändå använder den till idag: längre (förhoppningsvis) mer genomtänkta texter.

Att gå igenom gamla inlägg är också en nästan smärtsam resa bakåt i tiden. Smärtsam på många olika sätt: dels för att man ibland inser hur pinsamt korkad man varit, hur dåliga argument man ibland lagt fram. Men också när man minns de personer man mött, personer som gått bort. Försvunnit ur ens liv.

Jag har skrivit om det så många gånger förut och senast när jag ändå ville försöka att säga att förändringen inte nödvändigtvis är av ondo även om vissa saker försvinner (vilket fick en del att roat försöka få det till att jag dödförklarat bloggosfären…)

På tal om Internet så är jag lite trött på allt tekniskt tjafs. Jag har ju i flera år då och då haft en internetuppkoppling som inte riktigt fungerat. Borlänge Energi som levererar själva nätet vägrar numera att ta emot felanmälan utan det ska gå genom Bahnhof som levererar själva tjänsten “internet”. Det Borlänge Energi sen gör är att skicka en ny transformator – något de gjort typ ett antal gånger. Nåväl – det här innebär att vi nu sitter endast med en router igång eftersom teknikerna ska mäta något. Sen att de oftast glömmer bort att säga att vi kan sätta i resten av grejerna är en annan sak.

Det intressanta med att med jämna mellanrum bli utan nät hemma är att den fantastiska Apple TV då bara blir en ganska dyr plastbit. Helt oanvändbar. Meningslös mackapär. För fler och fler saker vi gör kräver uppkoppling. Strömmande TV, tillgång till gemensamma filservrar i molnet, Spotify. You name it så är det mer och mer uppkopplingsberoende.

Jag bär alltid min uppkoppling med mig. Min iphone är mitt internet ofta. Problemet är att det är inget jag alltid kan lita på. Tågresor mellan Borlänge och Stockholm innebär alltid att vissa sträckor är “döda” eftersom det inte finns någon uppkoppling ens för 3G.

I julas skrev jag en postning om det här som aldrig kom ur mitt Icloud (!):

“Jag har spenderat julen på Ön. Med vanliga grejer med, en familj som spenderar mycket tid uppkopplad men också med både iptv-system och i Undantaget uppkopplad Apple TV. Fibernätverk in i husen med 100 mb uppkoppling respektive 3G-uppkoppling mot både Telenor och Tele2.

När det gäller det sista så ska man väl ärligen säga att uppkopplingen över 3G lämnar mycket övrigt att önska. Den är minst sagt fluktuerande och om man ens har 3G så är det en pinne. Det endast någon mil från centrala Västerås och i ett område som sedan flera år är under snabb utveckling av året runt-boende.

Men då har man ju självklart fiber? Tyvärr har Mälar Energi inte direkt uppfyllt förväntningarna när det gäller uppkopplingskvalitet. Den svänger fram och tillbaka, det droppas ständigt uppkoppling och med jämna mellanrum sitter de ständigt boende utan både tv och internet. Då de är måttligt roade av teknik blir det svårt att få någon hjälp. Särskilt då Mälar Energi, precis som Borlänge Energi och de flesta som har hand om själva infrastrukturen när det gäller bredband löst det så att man alltid måste ringa den som levererar själva uppkopplingen. Vilket vanligtvis innebär att man får gå igenom en helt onödig genomgång av sina egna tekniska prylar respektive att det sedan skickas en felanmälan som aldrig görs något åt. Så är det för mina svärföräldrar när det gäller deras uppkoppling från Mälarenergi och så är det för mig när det gäller min uppkoppling från Borlänge Energi. Usel kvalitet och helt omöjligt att få ordning på.
Alltså sitter man med liten åtkomst till internet trots investeringar och en månatlig kostnad på diverse mobildata.

Samtidigt är Sverige i behov av att hitta en ny position i världen. För att på så sätt klara av övergången till en postindustriell värld. Internet är nyckeln. Och vi är snabba på att skapa fler och fler samhällstjänster såväl som kommersiella tjänster som bygger på uppkoppling. Vi får fler och fler strömmande mediatjänster, fler och fler applikationer som helt och delvis bygger på software as a service och generellt är en stor del av befolkningens sociala liv beroende av uppkoppling för att nå Facebook. Eller mail. Eller telefon via ip.

Framtiden är uppkopplad. Så enkelt är det.

Problemet är att vi idag inte behöver fundera över vår hårdvara för att koppla upp, vi behöver egentligen inte fundera över online om det inte vore för att leverantörerna av uppkopplingen underpresterar. Utbyggnaden av mobildata är extremt usel och det inte bara i extrem glesbygd utan också i stora städer och dess omgivning. Det är uselt många gånger. Och knappast något nytt problem. Men när det gäller bredband så har Sverige alltid legat i topp. Problemet är att utbyggnad inte är detsamma som funktion. Och det faktum att det nästan alltid innebär monopolsituationer gör att de som byggt infrastrukturen för bredbandet verkar strunta i att det ska fungera. Bolagen som ofta är kommunala bolag sätter dit det som ska vara och låter sedan bli att underhålla infrastrukturen. Problemen löses sällan.

Min uppmaning till Digitaliseringskommissionen är att hantera den här saken. Utan vettig infrastruktur för uppkoppling spelar resten rätt liten roll. Kan jag inte lita på att jag har tillgång till internet blir resten mindre effektivt. Och när det gäller bolag som telekom-operatörerna men också de bolag som levererar själva hårdvaran – fibern – bör inse att de inte längre kan komma undan med att inte leverera enligt både deras högtravande reklambudskap eller prestera långt under det som är ok för den kostnad som varje användare betalar.”

Det här är en ödesfråga mycket större än själva tillgångsfrågan: vi kan se till att 100 % har tillgång till tjänsten “internet” men om man inte har tillgång till själva nätet blir det ett slag i luften. Att arbeta med digitalisering av förvaltning, med ny marknadsföring, med internet-bank och allt annat som börjar bli vardag för oss.

Blogg #027 i #blogg100