23 miljoner till välgörenhet vs tusentals smygrasister

Det har varit en mycket märklig vecka. Jag försöker på något sätt omfamna den rationellt men det går inte riktigt.

Vi har fått bevis på en skrämmande låg intellektuell nivå bland svenskar både när det gäller diskussionen om pepparkaksgubbar men framförallt när det gäller Disneys beslut att klippa bort nidbilder ur Tomtens julverkstad. Förutom att det visar att många svenskar faktiskt inte bryr sig ett skit om sina medmänniskor om det hotar en ”svensk tradition” så visar det att många inte bryr sig ett skit om fakta.

Samtidigt avslutas Musikhjälpen med ett insamlingsresultat på 23 miljoner kronor. Människor har på mängder av kreativa sätt (trots kritik av vissa metoder) startat egna insamlingar – det är crowdfunding i sin prydno långt borta från de strukturerade insamlingsorganisationernas stora (och inte sällan dyra) satsningar. Det är människor som vill en bättre värld för alla.

Hur ska man förstå det här? Hur ska man på något sätt kunna omfamna människans fullkomliga irrationalitet? Jag vet inte. Jag är glad över att så många människor valt att delta i kampen för rent vatten för världens barn. Och jag är beklämd över alla de som valt att hänge sig åt mobbning by proxy genom att förklara att ett barnprogram ska innehålla nidbilder av svarta och judar och av kvinnor för annars förstörs hela julen.