Grattis Nelson Mandela, 94 år

För många många år sedan spenderade jag några dagar på gatorna hemma i Köping och samlade in namnunderskrifter på grattisvykort till Nelson Mandela. Då satt han fortfarande på Robben Island. Då var det fortfarande apartheidstyre i Sydafrika. Jag fick ihop många vykort samtidigt som jag blev ifrågasatt – många moderater förklarade att de minsann inte tänkte gratta en svart kommunist som ville förstöra det enda land som fungerade i Afrika.

Det hade strömmat in vykort från all världens hörn till hans födelsedag. Tillsammans med Desmond Tutu så såg han till att också visa att de gamla moderaterna i Köping hade fel. Och visade att försoning är den enda väg att gå.

Grattis Nelson Mandela. Amandla awethu!

Kolla också filmen om hur Nelson Mandela skulle gjort om sociala medier fanns på den tiden: