Journalister och Twitter

Fortare fortare fortare Twitter.

Kjell Häglund skriver en krönika i Journalisten om hur källkritik än en gång varit lite si och så med på Twitter. Jag tycker han gör en bra avgränsning utifrån att han faktiskt påpekar att man kan ha en högre grad av förväntan på källkritik hos personer som är journalister. Som sedan ofta väljer att föra med sig ryktet till sina vanliga mediekanaler utan att testa storyn. Det hände i Innebandygate och det händer oftare och oftare.

Det finns säkert flera som kommer påpeka att både jag och många andra varit för snabba på avtryckaren både på Twitter och annorstädes. Självklart – jag är den första att erkänna att jag ibland av både lathet, suget efter att vara först osv gärna skjuter iväg en retweet utan att kolla den. Det är inte något jag är stolt över men självklart är det så. Och om man som jag har snart 8000 följare så är det självklart ett ansvar.

Samtidigt är det fortfarande så att som twittrare har du egentligen inga andra regler att följa än Twitters EULA. Men som journalist har man också ett etiskt kodex. Gissningsvis även på Twitter. Vad gör man med det? Jag är nyfiken hur många tänker runt det här.