Svart onsdag på nätet

Idag har Deepedition inte haft en enda besökare. För ingen som kom hit kunde komma åt bloggen. För jag var en av de många som valde att likt Wikipedia släcka ner webbplatsen i protest mot de amerikanska lagförslagen SOPA (Stop Online Piracy Act) och PIPA (Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act). Google har protesterat, Wikipedias engelska version var svart, Reddit stängde ner, Twittergrundarna har protesterat på sitt sätt, Mark Zuckerberg har förklarat att Facebook är emot det och så vidare. Många många har protesterat idag.

Varför? Det är ett lagförslag som angår amerikaner? Knappast. Idag är Internet globalt – en lag som SOPA innebär att vi nätanvändare kommer att beröras stort. Friheten på nätet blir omskuren hela tiden och dessa lagförslag innebär stora faror för den som driver en tjänst – stor som liten.

Men är det inte viktigt att stoppa piratkopiering? Jag har tagit ställning genom att stödja Piratpartiet många gånger. För jag tror inte att de lagar som idag driver immaterialrätten är möjliga att fortsätta att ha i en värld där mer och mer blir digitalt. Det innebär inte att jag anser att allt ska vara gratis – men såväl affärsmodeller som lagrum måste bli logiska gentemot den utveckling som sker.