#okampen och Deeped stryker flagg

Idag drar alla till Åland för att köra final i Ökampen. Själv blir jag kvar hemma eftersom jag råkade gå i clinch med förkylningsbaciller. #TeamDeeped kommer vara en man kort men en kvinna mer: @myhallin får bli den som fyller mina solglasögon. Inget man kan göra åt det – kommer dock att hänga på så gott jag kan hemifrån ;).

Det har varit en intensiv, ibland irriterande stressig men i bakspegeln rolig vecka med Ökampen. Mina lagkamrater @carinakit och @karinkomet har varit fantastiska! Jag och @nikkelin kan tacka vår lyckliga stjärna för dem! Och nu leder vi inför finalen!

Lärorikt har det varit för min del eftersom det är en av de första tävlingarna som görs där man stenhårt utnyttjar sociala medier. Antar att @matsadamczak kommer att skriva om det men jag ska ge några input:

  • Generellt ha insikt om att de som tävlar och ”lånar” ut både sitt personliga varumärke och sina sociala medieplattformar har en del att förlora om inte tävlingarna sker med respekt både för detta och för hur plattformarna fungerar.
  • Säkerställa att tävlingsdeltagarna förstått magnituden av tävlandet – vissa av oss blev lite tagna på sängen att det handlade om flera timmar varje kväll. Säkerställa att all information runt sponsorer och samarbetspartners liksom programmet för en eventuell final är ute i tid.
  • Lagom svårighetsgrad på frågor. Viktigt att det inte är för lätt men också att det hela tiden fylls på med ledtrådar. Man bör skriva frågor utifrån vilka som är med – det har varit en viss övervikt mot matematik eftersom frågekonstruktören gillar det :)
  • Idiotsäkra förklaringar av tävlingarna. Ibland var vi lite förvirrade. Låta någon som inte tänkt tävlingen läsa regler, poängsättning mm. Oerhört värdefullt eftersom det då blir smidigare även för tävlingsledningen.
  • Försiktighet med att jobba med retweets, incheckningar och liknande. Även om jag tycker det har varit rätt så lite så är det lätt att för mycket ”viralt” snarare skapar mycket brus. Samma sak med att ha delar med som kräver att folk gillar saker – det fungerar någon eller några gånger men om det blir för mycket tappar de tävlande
  • Rejäla förklaringar om tävlingen på sajten med korta sådana på alla andra plattformar – gör det lättare för människor som dyker in att förstå och acceptera att det dyker upp diverse hashtags om en tävling
Jag tycker det har varit kul att testa att göra det här. Bland annat att se hur vi kunnat använda många olika plattformar på samma gång. TeamDeeped har själva suttit i en gruppchatt på Facebook i den hemliga grupp som vi skapade. Samtidigt har vi haft många som skrivit på vår sida men det har också kommit mycket DM på Twitter. Jag tror att det är viktigt att inse att vi har olika sätt att kommunicera och att det är svårt att strukturera till en viss kanal. Dock tycker jag att Facebook i det här fallet på många sätt är ultimat för själva lagarbetet. Det som man kan addera är en sorts wiki på hemsidan: där man ser till att alla ledtrådar kontinuerligt samlas. Det gör det enklare för människor att få översikt liksom att det generellt ger bättre trafik (om man ex.vis har sponsorer eller reklam) än att ha filmer på Youtube och ge ledtrådar via Twitter. Jag tycker också man kan använda bilder och filmer mer, fundera om man kan jobba med flera plattformar som är integrerade.
För er som vill hjälpa till så håll koll på @okampen, på #teamdeeped och på vår Facebooksida imorgon mellan 10-13 svensk tid.
Uppdatering: Efter att vi ledde inför finalen så blev vi omsprungna av alla lagen. Tack alla som hjälpte till ändå! Det här handlar om att ha roligt – inte att vinna! När det gäller tävlingen så har @jocke skrivit om det och det viktiga är det här:
Principen måste vara att vi engagerar våra nätverk på ett sätt som ger dem något tillbaka. Det går att skapa bra värde för alla deltagarnas fans, followers och friends om teamen själva får bestämma på vilket sätt de vill göra det. Men det är helt omöjligt att göra det runt rent mekaniska klick- eller retweet-jakt. Det blir bara oerhört påfrestande och irriterande för alla.
liksom @per_p direkt på när det gäller kritik – ta reda på saker innan liksom.
Också @carnebro har bloggat om helgen liksom @trulytherese på sin blogg. Alla är överens om att saker var bra men kan bli bättre. Det här är ett försök att dra sociala medier in i en lite ny nivå. Många verkar inte inse att saker måste testas innan det blir riktigt bra. Vi valde att vara testpersoner. Tycker att det borse ge mer credd än diverse sura tweets om ”ryggdunkande socialamedieelit”.
Fler som skrivit: @mymlan har berättat vad det handlade om och @carinakit har också berättat om sin helg. @martinsnygg förklarar att en sån här kamp måste ha ett fungerande internet.
Uppdatering: @matsadamczak har skrivit utifrån sin ingång som idégivare och genomförare och @per_p har beskrivit tävlingen utifrån sitt lag.