Även en konduktör måste kunna tänka själv

Idag får vi reda på att det verkar som om gårdagens avvisning av Nema inte direkt är ovanlig – inte nog med att det finns mängder av liknande tillfällen där man slänger av personer från tågen.

Det hände idag igen: en kvinna runt 25 fick gå av trots att hon gav med sig och tänkte betala för en ny biljett trots att det verkade vara tekniska fel som hindrade konduktören att se att hon faktiskt markerat sin resa.

Här började medpassagerarna ifrågasätta ombordpersonalens handlande och jag är inte förvånad över vad de fick för svar – för ungefär liknande svar har man fått så fort man ifrågasatt saker ombord:

Vi omkring försökte prata med konduktören. Men hon hämtade en äldre kollega. Ingen av dem bar namnskylt, och jag frågade varför. Vi bad om deras namn, men de vägrade säga vad de hette. Då frågade jag om vem som var personalansvarig på tåget. ”Det ska inte ni lägga er i”

Det är också märkligt att man inte vet något om hur saker ska göras när man verkar veta precis vad som hände i Kumlafallet:

Vi pratade med konduktörerna igen, och frågade: ”Hur kan ni göra så här i dag, efter löpen om flickan?”. ”Det där vet ni ingenting om. Ni ska inte tro allt ni läser i tidningen”, svarade de

Det pinsamma just nu är att facket konstant försvarar personerna oavsett vad det handlar om. Att säga att de gjort rätt är under all kritik: SEKO borde skämmas! Det är skrämmande och jag börjar fan undra om det är facket som skapar situationen lika mycket som själva företaget:

Jag tror att den här personen som har gjort det här har gjort en bedömning. Och då när man gör den bedömningen är det rätt bedömning. Sedan i efterhand kan man kanske kritisera. Men i det här läget som hon var i då har hon gjort rätt bedömning. Hon har gjort bedömningen att flickan är äldre än elva år, säger Lennart Jansson till SR.

Hur mycket äldre? Hur gammal är nog för att bli avställd på en folktom perrong utan riktiga svenskakunskaper? Tolv? Fjorton? Lennart Jansson på SEKO menar att det är omöjligt att personalen ska göra något mer än bedöma utseendet på människor och därigenom bestämma hur gamla de är:

De här rutinerna är omöjliga att följa för vår personal. Dels ska man kunna bedöma om en person är under 15 år. I den här åldern har de ofta inte legitimation. Dels ska man bedöma om personen ska kunna ta sig från stationen. Hur ska man bedöma det? Vår personal är varken psykologer eller beteendevetare

I övrigt ska personalen inte behöva ta konsekvenser och bedöma om människor kan ta sig från stationen. Nä, men då får man faktiskt ta och låta folk åka med – det är så enkelt. Det måste fan brunnit en säkring i huvudet på fackmänniskan.

Man inte funderar över det här med eget omdöme: facket väljer att faktiskt göra sina egna medlemmar till viljelösa, icke-tänkande maskiner som ska ha alla regler från företaget. Det är riktigt läskig människosyn som självklart också förs över på medlemmarna: istället för att faktiskt hellre fria än fälla så väljer facket att gnälla över reglerna.

En del kanske glömt Therese som höll på att dö och där både SJ men också facket försökte skylla på henne – vilket också ombordpersonalen gjorde.

Det börjar nu också klarna hur Örebrohändelserna skedde och det verkar som om konduktören plockat Nema när hon var uppe och gick och snabbt avgjorde at hon skulle av tåget. Allt har gått jävligt fort och hennes berättelse är tyvärr oerhört flagrant men uppenbart inte unik. Hur kan ens konduktören andas att hon ska ha kunnat göra ett avgörande om tjejen var äldre än elva på den korta tiden? Att en del ifrågasatt varför systern inte slog larm tidigare visar sig också bero på ombordpersonalen – de har sagt att hennes syster var i en annan vagn som hon dock inte kunde få komma till.

Jag åker ju själv rätt mycket tåg. Och får min beskärda del av förseningar och tåg som inte finns. Om man får information är den alltför ofta idiotisk och tyvärr är det få av ombordpersonalen som verkar ha något annat intresse än att kolla biljetterna.

Tyvärr men jag kommer att börja vara en riktig pain från och med nu. Jag kommer att ifrågasätta och jaga efter personal så fort jag vill ha svar på något. Jag är förbannad på hur människor, med fackets hjälp, avhänder sig sitt eget personliga ansvar. Helt ärligt: efter det som kommit fram nu så tycker jag att konduktören ska må dåligt. Inte som hämnd utan för att hon faktiskt har gjort fel – det är ingen annan som kan lastas för hennes beslut. Hon utsatte en elvaårig tjej för fara genom sin ”bedömning” – det kan inte SJ som företag lastas för. Relger kan diskuteras men i slutänden är det bara en riktlinje: den enskilda människan har att se till situationen.

Varje människa har att ta sina egna beslut. Det finns inga regler i världen som går utanför det. Därmed inte sagt att människan ska hatas och att vi inte kan se det som är gjort som gjort men jag kan inte hjälpa att jag tycker att man just nu väljer att ta bort individens ansvar.

Edit: Introtweeten borttagen då den inte var i original. 

Uppdatering: Systern uttalar sig och det är bara att buga för hennes stora hjärta och insikt om försoningens kraft. Alla de som ifrågasatt henne och hennes syster måste väl nu inse att det inte handlar om bullshit. Att såna som Sanning2010 inte förstår det här gör en irriterad:

Hon och de andra syskonen i familjen har gått igenom saker i sitt hemland Kongo Kinshasa som är svåra att ens tala om. I proportion till det så tycker hon att händelsen är obetydlig.