Den var tyvärr väntat: 2 kr till Haiti var vidrig scam

Det var väntat – det var också det första jag tänkte när jag såg gruppen för några dagar sedan: det här är ett klassiskt upplägg för en scam. Dels var det för bra, dels var inte sponsorerna kända och dels var det för oprofessionellt upplagt. Tyvärr gick 211000 svenska Facebookanvändare på det och gick med i gruppen ”2 kr per användare till Haiti”.

Idag är det en vidrig bild där och det sägs att det är Svenska Nekrofilföreningen som är sponsorer. Som nu vill ”ha hem kropparna i så bra skick som möjligt”. Extremt vidrigt och upprörande både utifrån att det är generellt äcklande men också att man väljer att ”skämta” så grymt om en av de största katastroferna i modern tid.

Gruppen lär försvinna fortare än kvickt nu när folk uppmärksammar den såväl på Twitter som på Facebook och anmäler den till Facebook – men skadan är ändå skedd.

Jag tycker det här verkligen sätter fingret på två saker: dels att man måste vara kritisk mot all hjälpverksamhet men att man ändå har större chans att faktiskt hjälpa om man väljer någon av de stora. Men också att man måste vara extremt kritisk till diverse grupper på sociala nätverk: det är inte länge sedan som det var mycket omskrivet om hur dels grupper som övergetts av sina administratörer togs över av mindre nogräknade och bytte namn till både det ena och det andra respektive att det funnits flera exempel där grupper startats med ett ämne och sedan ändrats till motsatsen.

Vi har ett ansvar som individer att vara kritiska och inte bara klicka vilt. Så hur upprörd man än är måste man fundera över varför man själv inte tog reda på mer och var mer kritisk. 211000 personer som uppenbart inte tänkt ett antal extra varv är tyvärr alldeles för många.

Tyvärr är det här inte det enda exemplet globalt på lurendrejeri.

Uppdatering: Gruppen har nu försvunnit från Facebook. Tyvärr är jag rädd att folk inte lär sig ens av det här – eller att man blir rädd för att faktiskt engagera sig i saker som är rätt. Undrar om plattnackarna som tycker såna här saker är kul blir nöjda då?

Det som fascinerat mig är att kvällstidningarna och DN inte högg direkt. Aftonbladet har nu skrivit om det. Inte Expressen. Inte DN.

Uppdatering: Realtid försöker att räta ut frågetecknen bland annat med hjälp av Glamourprinsessan. Realtid lyckas ganska bra faktiskt. Även blinda hönor kan ibland hitta ett frö.

Reblog this post [with Zemanta]