deeped noterar om rättstaten…

…att den totalt har tappat koncepterna.

Dagens, veckans, månaden – kanske till och med världshistoriens största idiot måste vara Rolf Hillergren på City Åklagare som sannerligen slirar ner i ett riktigt djupt och dyigt dike när han uttalar sig om HDs praxis när det gäller våldtäktsmål:

När man säger våldtäkt tänker man mest på riktiga ruggiga våldtäkter. Men tar man en man och en kvinna som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå. Visst är det oschysst, men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse, säger han.

I allmänhet tycker jag det känns jävligt märkligt att välja att skärpa beviskraven i våldtäktsmål, som HD nu gör. Offren själva nedvärderar ofta sina upplevelser och det finns så många gånger som brott inte anmäls eller kommer i utredning. Visst är det förfärligt att bli anklagad och kanske dömd för något man inte gjort men när det gäller våldtäkter så är det knappast så att det är en anklagelse som folk slänger omkring sig lite lättvindigt. Hur ska vittnen våga att ställa upp då de kommer att bli hårt ansatta om vad de faktiskt vet, hur enkelt kommer det inte vara för den som är anklagad att påstå att det inte skett något våld eller några hot – att det var ett… missförstånd…

Rättsväsendet i stort, med politikernas hjälp, är på väg att fullständigt köra sig själv i sank. Ovan exempel är kanske det värsta men läs HAX korta och kärnfulla redogörelse utifrån de fyra juristernas totala sågning av hur FRA-domstolen faktiskt kommer att se ut så inser man att Allians-regeringen måste bestå av en ondskefull ras från en annan planet som i slutänden vill störta ner alla i totalt kaos för att sedan ta över. Det här är fullkomligt vansinne – det också.

Värdeglidningen är i full gång. Tystnaden kommer att breda ut sig. Ingen kommer våga anmäla ett brott, ingen kommer våga säga det som den känner. Det blir lite Matrix över det hela – bakom all välordnad yta döljer sig något annat. Illusionen av ordning döljer egentligen ett samhälle som mer är likt den dystopi som finns i Mad Max och Flykten från New York.

Uppdatering:  Åsiktstorped påpekar att Hillergren må varit osmidig men är mer inne på att skydda det juridiska språkets semantik och innehållsliga mening. Jag kan förstå honom i det – men man kan inte låta bli att i sin tur påpeka att man knappast kan välja att strunta i vad människor i allmänhet tänker och tycker och tolkar in i ord. Rättsmedvetandet är minst lika viktigt som ett helt utdefinierat och precist språk.

Reblog this post [with Zemanta]