Sjuk och överhopad med livsfarliga recept

Jag har dragit på mig en ruggig förkylning. Så pass ruggig att jag helt enkelt fick ställa in dagens Stockholmsresa och hålla mig hemma (tur man har jobb som innebär att man är minst lika produktiv vid datorn).

Det som fascinerar mig är dock alla de husmorskurer som jag fått tips om under några dagar. Det är onekligen så att man funderar hur folk överlever dessa halsbrytande hemmabrygder. Tänkte delge ett antal och kan konstatera att det oftast handlar om en sorts crossover-kultur av djupaste svenska kulturarv uppdelat med importerade asiatiska influenser.

Joakim Den Gode, ökänd Stureplansprofil och kreatör föreslår Ivan Borings mintbensin:

Blanda tandkräm och 98-oktanig. Och sätt dig med huvudet över i en timme.

Själv ser jag det receptet som minst sagt problematiskt. De viktiga ångorna i den 98-oktaniga är väl flyktiga så en hel timme lär mest vara slöseri med tid.

Den kände modeprofilen och informationsbacken Samuel “Sam” Garlöv ger ett recept som uppenbarligen Berghs-elever använder sig av: vitlöks- och apelsinsmoothie. Själv är jag rejält skeptisk till allt som kommer från Berghs så jag passar på den.

Sanna Trygg, mediamänniskan, ger ett recept som känns mer som ett elixir på självmord än att revitalisera kroppen:

Riv färsk ingefära i varmt vatten, blanda med honung, låt dra och drick. Lägg till sex inlagda vitlöksklyftor till det

Jag ser ett antal problem. I detta: a) färsk ingefära innebär att jag måste åka och handla b) honung är något för bin och björnar c) inlagda vitlöksklyftor? Jag brukar lägga in vitlökar i kylskåpet – räcker det? :)

Nina Ekman, bloggkommentator, utvecklar Sannas recept till något som måste vara en mardröm:

Vad som också är effektivt, men som garanterat förvisar dig till förrådet, är buljong, med de där vitlöksklyftorna pressade i och några ägg-gulor, effektivt men varken gott eller trevligt

Jag börjar undra om folk hatar mig… Jag håller mig nog till min vanliga lätt destruktiva diet av kaffe och cigg. När man röker står man upp och det lättar upp i bihålorna. Och det är alltid lika fascinerande att blåsa rök genom näsan när man är genomtäppt. Sen kan man skylla hostan på förkylningen istället för på det vanartiga levernet.