Makten över informationen är makten över tanken

Det går sjukt snabbt när människor blir upprörda. Amazon har valt att avlista en mängd böcker som handlar om HBT. Sjukt ja. Märkligt att sex idag är så otäckt vilket visas av den här tweeten:

THE ANARCHIST COOKBOOK is ranked; JOY OF SEX is unranked. Amazon would rather you make napalm than get laid.

Att följa flödet är rätt svårt men det fanns ett intressant förslag utifrån att det hela verkar bygga på en automatiserad avlistning via taggar så varför inte tagga alla böcker med ”gay porn”.

Intressant hur protesterna startar och blir en flodvåg på några timmar och till slut kommer att tvinga Amazon att göra en jättepudel – och skylla på nån på IT. Jag har tittat på själva sociala medierna som cyberaktivismplattform här.

En postning som knyter an till det här är HAX som skriver om makten över informationen utifrån att ACTA håller på att bli en verklig symbolfråga för hur samhället faktiskt kommer att te sig: fritt demokratiskt och öppet eller stängt opakt och odemokratiskt.

Jag har skrivit om det så många gånger förut – om hur media och stat försöker att behålla företrädet till att tolka omvärlden åt oss. Att makten över informationen, makten över kommunikationskanalerna är att ha makten över tanken. Det som sker idag – med protester mot allt från ACTA, IPred till Amazon bygger på samma grundprocess och revolt som när industriarbetare reste sig om magnater, bönder mot feodalherrar: idag är information hårdvaluta och kommunikationsplattformar produktionsmedlen. Den som äger dessa har makten över världen. Det är en revolution som pågår på flera plan – tekniskt, socialt, medialt och individuellt.