The Critics – Tyskungens nya svarta eller en intressant gruppblogg

The Critics är en ny recensionssajt för bloggar – alltså att ett gäng personer kommer att recensera bloggar: som om vore böcker, skivor whatever. Vanligtvis brukar man säga att recensenter är misslyckade författare eller musiker (undrar vad filmkritiker har misslyckats i). Om recensenterna på TC  är misslyckade bloggare låter jag vara osagt men Klaus-Peter Beiersdorf aka Tyskungen som driver sajten är det inte.

Dock är han rätt kontroversiell. Omnämnanden som ”blogghora” och annat har förekommit och en del har ansett att hans recensioner av bloggar mest varit likt underhållningsvåld – roande men mycket onödigt överdrivet elaka.

Det är väl inte att ta till överord att säga att även om Tyskungen bara ville ha en kram så är det nog en del som vill ge honom en smäll på käften.

The Critics är snygg – dock med några mindre irriterande korrekturfel både i text och upplägg. Det jag funderar över är om den är intressant och om man inte tar ett för stort grepp. Den ska både konkurrera med bloggar som skriver om vad som händer i bloggosfären, med andra recensionssajter och hitta en position i att vara rolig (antar jag). Den vill vara en seriös spelare och samtidigt vara rolig. Själv skulle jag nog renodlat recensionsdelen och skippat det övriga, för att undvika att behöva positionera sig mot andra mycket större spelare som skriver om bloggvärlden.

Idén bakom TC är att recensera ”små och medelstora bloggar”. Det är en bra idé. Det verkar dock vara en rätt så bred definition då Bloggfrossa väl inte är en oäven blogg vare sig besöksmässigt eller kändismässigt, och inte är Heja Abbe! okänd (båda för övrigt nominerade tillsammans med Tyskungen i Blogg-SM där den sistnämnda vann).

Fin inställning i grunden att inte bara prata om de största. Och det är en hel del som vill bli recenserade. Vad gäller bedömningskriterierna så har det sagts att de ska finnas till beskådan men jag kan inte hitta någon förklaring av dem utan de finns i recensionerna rakt av – och jag personligen tycker de är väl generella och för mig som läsare svåra att vikta mellan de olika bloggarna.

De som ska recensera bloggarna är en trevlig blandning av bloggare och icke-bloggare. Läser man sedan de få recensioner som redan finns inser man att det onekligen blir svårt att bedöma bloggar utifrån något sorts objektivt eftersom de är så oerhört olika: KPB skriver långa texter fyllda med hyperbola uttryck medan de andra är kortare och mer beskrivande. Mitt ödmjuka tips är att ändå försöka att skapa en mer mallad recensionsform eftersom det inte ska vara recensentens språkekvilibrism som ska skapa en flipp eller en flopp efter att ha läst recensionen?

Men varför skriva om det här? Det låter ju rätt så bra ändå?

En del kritik har redan kommit fram. Bland annat funderar Ulrika Good över hur trovärdigt det är att Tyskungen aka Klaus-Petter Beiersdorf försöker stå för seriös bloggrecenserande:

Som affärsidé tycker jag att det är helrätt tänkt, och The Critics kommer säkert att bli en rekordklättrare på allehanda blogglistor, men rent känslomässigt har jag enorma problem med Klaus-Peter och hans trackrecord i bloggvärlden.
Varför då? Jo, för att han har idkat otillbörlig sodomi med alla sina läsare och en herrans massa bloggare, däribland mig.

och i kommentarerna finns liknande funderingar.

Själv har jag oftast ignorerat Tyskungens olika experiment. De har inte roat mig nämnvärt. Men om man ser varumärkesmässigt så är det onekligen ett problem om en av de personer som nu ska driva en seriös recensionssajt  är känd för att vilja göra ner andra för att mest skina själv, vilket var mycket av idén bakom Tyskungen och vars egna varumärke är lika delar extremt naket självförakt och skyhög hybris.

I en diskussion på Twitter som man kan försöka följa här försökte jag få några svar. Det var inte helt lätt. Det jag – om jag nu ska våga mig på att sammanfatta – förstått så ska

Jag blev inte så mycket klokare av det hela faktiskt. Men jag hoppas att The Critics blir en kollaborativ blogg med recensioner där alla deltagande får plats. Det vore synd på en så pass bra idé att det blev en Klaus-Peter oneman-show med bakgrundsdansande recensenter. Jag hoppas helt enkelt att man intresserat kan läsa The Critics för dess goda och raka recensioner – inte för att läsa elakheter om andra bloggare signerat Tyskungen.

  1. först var han ansvarig utgivare – men det visade sig att något utgivningsbevis inte fanns så då blev det redaktör []
  2. här är det osäkert eftersom han i ett svar förklarade att han bara kommer bedöma om något är straffbart []