Kroma dig lagom

För första gången sedan jag gick över till Mac så önskar jag att jag hade en pc. Bara för att imorgon kunna testa Chrome, Googles webbläsare. Jepp. Google tar upp kampen med IE, vars version 8 kändes måttligt intressant, men kanske fr a med Firefox. För både IE och Safari känns obsoleta, Flock och Opera är nischade (Opera Mini är väl nästan mer spridd än själva desktopapplikationen). Och tänket bakom Chrome är rätt: att skapa en browser som kan hantera alla de avancerade funktioner som exempelvis Google Docs har, som mer och mer avancerade Flash och Javaapplikationer kräver. Och att man ser till att inte göra browsern känslig för om dessa är illa skrivna: kraschar en applikation så kraschar inte browsern.

Vad Google nu gör är att göra ”Molnet” verkligt. Desktopapplikationer som Word och andra blir obsoleta eftersom nätbaserade tjänster inte blir beroende av om alla sidor man har uppe är kraschsäkra. Det som länge pratats om: att Google tänkt skapa ett operativsystem är det här. En browser. Som klarar av att härbärgera alla program man behöver.

Resten är mer kosmetika. Men jag tror att vi snart kommer börja fundera över om inte det är Google som är 666 istället för Microsoft – för nu tar de ett rejält steg mot världsherravälde… Och att den sedan lanseras med en serie känns… Google.

Uppdatering: Diskussioner pågår. Jaikutråd 1. Jaikutråd 2. Första bilderna hos Techcrunch. Och Jaikuanvändaren shumizzle har en hälsosam skepsis (fr a i ljuset av FRA-lagsdiskussionerna)

Chrome is on the agenda- more to blab about tomorrow. All your browsing history are belong to Google? Can’t wait to see the EULA!

Hur det hela gick till, att en europeisk bloggare blev den som släppte hela nyheten analyserar Micro Persuasion.

Uppdatering: Enligt Z på VA så släpps Chrome klockan 21 ikväll. Gissningsvis kommer det nu installeras Windows på en massa macar och gamla pc-burkar dammas av bara för att testa.

Uppdatering: Jaha. Själv satt jag och jobbade men Jaikusfären testade och gnodde. Det verkar helt klart som många är överraskande positiva. En intressant postning innan det hela släpptes är den här, som också följdes av en intensiv diskussion här. Recensionerna börjar rulla in, vissa har fått förhandstesta browsern länge och är väl inte helt övertygade och gör en ingående jämförelse mellan Chrome och IE8. Andra bloggar sig genom hela unpackingen. Arrington på Techcrunch är fascinerad. RWW kör en nästintill liveblogging. Och kan ni inte låta bli så finns i princip allt om Chrome på Techmeme. Vad jag kan läsa mig till är att de flesta är fascinerade över hur snabb browsern är (åtminstone i början – separata processer käkar kraft), att den helt klart känns beta och att man – om man är Firefoxanvändare – saknar alla plugins som man vant sig vid. Själv tänker jag vänta tills den kommer till Mac. Då lär den säkert vara mer fulländad :).

Och självklart – när Google rör sig följer tidningarna med.

Uppdatering: Mashable tycker det är för långt att gå, när man redan nu försöker påskina att brynaren skulle vara ett nytt operativsystem. Däremot menar CNets Webware att snabbheten är en av de starkaste USP:arna för ett framtida Chrome (de har också gjort en mätning).

Wired har gjort om serien lite. Såklart.

Reblog this post [with Zemanta]