Italien på de anklagades bänk oförskyllt

Så många blev upprörda över de här artiklarna om de döda romska flickorna som Jenny Stiernstedt och Kalle Holmberg respektive Ove Gustafsson skrivit ihop.

Problemet är att det helt enkelt är riktigt usel journalistik – eller för att säga sanningen: det är ett extremt bra exempel på ”journalism”.

Förut hade tidningarna kommit undan med det. Idag gör man det inte tack vare bloggare som Mickey J Barcyk och andra. MJB drar fan brallorna av gammelmedia!

Det sorgliga är att många av de bloggare som gick på mediernas totala miss inte bryr sig om att ändra på sina postningar (ett exempel finns här – en bloggare som fått det påpekat för sig men bloggar på om andra saker), skriva en till och säga ”va i helvete” osv. Själv anser jag det vara minst lika cyniskt, kallt och knappast hedra de två flickor som dog eller hjälpa romer och andra som faktiskt förtrycks.

Italien har det inte lätt då Blondinbella råkat ut för tråkigheter i landet. Det är för jävligt men problemet är att hennes anklagelse blir en sorts kollektiv bestraffning av italienare per se:

Men att vara ute på en klubb bland italenare utan att ha manligt sällskap med sig är väldigt farligt och jag hade riktigt otur… Med italiens lagar går det inte ens att göra en polisanmälan utan att ha ett vittne.

Inte konstigt att man reagerar hårt men Blondinbella har gått från att vara en privatbloggare till att vara en person som, precis som kvällspress och morgonpress, faktiskt sätter värderingar. Vilket gör att hennes åsikt att resebolagen borde informera om att det är farligt att beblanda sig med italienare blir märklig och ärligt talat smått rasistisk:

Reser unga tjejer utomlands är det bl.a deras ansvar att meddela och berätta om landet, inte bara om vilka fester det finns utan om kulturen. I Rimini förstod jag att det var konstigt för unga tjejer att vistas ensamma utan manligt sällksap. Unga italenskor ser man inte på krogrundorna. Tyvärr kan vi inte tro att vi kan bete oss som vi gör i Svergie där, även om vi tycker att vi borde kunna. Vi kan inte gå runt ensamma med våra tjejkompisar, le mot killar eller ens vara speciellt trevlig. Tyvärr, jag vet att det är hemskt men vi måste anpassa oss tills landet själv har nått den utvecklingnivå där det är rimligt för en svensk tjej att vistas i.

Blogge har påpekat att det hela i slutänden blir orimligt att dra ett helt land inför ”blogg”rätta på grund av enskilda idioter. Ulrika R har påpekat både hur idiotiska en del kommentarer runt det hela är, respektive att det är galet att försöka att lägga över skuld på andra än de som faktiskt begått brottet.

Uppdaterad text: Tyvärr får Herr Klokbok någon sorts snedtändning och jagar upp sig tillsammans med Roya och Matilda och menar att alla som är kritiska till den bild som kvällspressen lätt målat upp av händelsen anser att att hon får skylla sig själv. Idiotiskt. Roya och Matilda visar som vanligt en knallpulverfeminism som handlar om att säga det som är rätt enligt dogmen:

Men båda missar att ta avstånd från det som skett.

Vi ska därför inte glömma att vi alltid måste påpeka att vi tar avstånd från handlingen som skett. Frågan är om vi då får kritisera att ett offer säljer sin historia till högstbjudande?

Det som knallpulverfeministerna glömmer bort är att även kvinnor är kritiska. Bäst är Alter Ego.//

Dessa båda händelser visar till fullo en svensk reverserad rasism mot latinska länder – i det här fallet Italien – och en flagrant elitistisk enögdhet där man varken problematiserar den egna svenska synen på vare sig romer eller på våldtäkter/övergrepp (som Blogge påpekar så är det farligare för en kvinna att befinna sig i Stockholm än i Rimini rent statistiskt). Det är ett utpräglat ”vi och dem”-tänkande som självklart vidare grundar den rädsla för ”de andra” som gör att människor kan tänka sig att låta både sina egna och andras integriteter långtgående kränkas eftersom ”de andra” (terrorister, italienare, marsmänniskor) finns därute och hotar vår perfekta trygga värld.

Uppdatering: Jenny Nyström har uppdaterat sin blogg med en liten ”kanske var det inte riktigt så”.

Uppdatering: Fascinerande att läsa Oscar Julanders uppföljning där Expressen sätter på skygglapparna och kör vidare ”sin version” av storyn. Sorgesamt.

Uppdatering: Nu börjar även DN förklara att det kanske inte var så enkelt – men det faktum att de själva gått på historien gör de ingen sak av. Peter Loewe borde antagligen fundera över ett karriärbyte efter den här tårdrypande texten som uppenbart bygger på felaktiga fakta. Plus att han nog borde ta sig en koll på det här med obsoleta ”sanningar” om att inte bada när man ätit… Även Expressen kryper till korset men ser till att inte länka tillbaka till sina egna artiklar eller låta blogglänkar finnas till artikeln. Aftonbladet har valt att ta bort sina blogglänkar till sin ursprungliga artikel… Gammelmedia lär sig inte. Patetiskt!

Uppdatering: Knallpulverfeministernas oresonliga hat mot Blogge, inklusive annars någorlunda solida Klokbokar har fått ett svar från Blogge och hans slut på postningen är briljant1:

Jag har i olika sammanhang förfäktat tesen att en kvinna (liksom en man) i princip ska kunna gå naken var som helst utan att ett hår må krökas på henne, en ideal hållning av ideologisk natur som följer omedelbart ur de liberala axiom jag brukar tala om här på bloggen (maximal frihet så länge det inte kränker någon annans frihet).
Men den idealiteten har inte företräde framför den verklighet som finns – det vore oerhört dumt att rekommendera någon att bete sig som om verkligheten inte fanns, som om det faktiskt vore riskfritt att gå naken mitt i natten på exempelvis den italienska rivieran eller i centrala Stockholm. Oavsett hur mycket man önskar att så vore fallet är det dock inte så – alla är nämligen inte anhängare av liberala principer, ej heller av feminismen. Därför finns det goda skäl att inskärpa att det i varje sammanhang finns riskmoment av olika slag, inte bara vad avser våldtäkt utan även vad gäller rån, stöld, trafikolyckor, våld, sjukdomar med mera. Det är en mänsklig verklighet som vi alltid har att anpassa oss till, ty idealet kommer aldrig att uppnås helt.
Mina antagonister slår således in vidöppna dörrar när de fäktar med sina taniga vänsterjabbar. I min ideologi är kvinnan friare och jämlikare än någon annanstans, medan hon i antagonisternas osmakliga världsbild i patriarkal anda förvandlas till ett hjälplöst och evigt offer…

Uppdatering: Lisa Bjurwald har också satt på sig lätt immiga ”genusglasögon” och, förutom att hon förklarar att ingen i hela bloggosfären, som hon nedvärderande kallar bloggsörjan lite generellt och respektfullt för en sfär som består av närmare en halv miljon enheter, kan skriva som folk, så menar hon att alla som kritiserar Blondinbellas val att publicera sig hos en av kvällsdrakarna är ”flåsmoraliska gubbar av alla kön och åldrar”. Bjurwald läser uppenbarligen saker på sina egna ställen eller menar hon att sådana som Hemliga Morsan, Ulrika och andra har fel i sin välavvägda kritik?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

  1. minnesgoda läsare vet att min i verkligheten namne och jag med jämna mellanrum dundrar ihop som åskmoln över saker och ting men ofta står för någorlunda samma grundsyn – även om Blogge drar sin libertarianism till sin allra yttersta spets, något som jag högaktar honom för []