Motspinnet

Jag såg den utmärkta filmen ”Thank You For Smoking1. När jag läser de debattinlägg som både Anders Wik och FRAs GD Ingvar Åkesson levererar så är det knappast svårt att se att det ligger en hög med regeringens spinndoktorer bakom. Det blandas bort kort så till den milda grad att en professionell falskspelare skulle bli fascinerad. Knappast ett märkligt beteende – vilket också visar att såväl regering som dessa tjänstemän börjat att inse att opinionen är urstark. Följaktligen försöker man nu att inte nedvärdera utan att vända argumenten mot en mer empatisk inställning: man förstår att folk är upprörda men det beror på att folk inte har rätt information (vilket ju är märkligt att inte regeringen sett till att folk fått) eller inte riktigt förstår vad FRA-lagen och signalspaning handlar om. Eller så väljs de gamla argumenten att det handlar om säkerhet, och att det aldrig kommer att vara så att privatpersoner påspanas. De argumenten är dummare än tåget. Det vet alla redan – men problemet är att politiker och FRA-Åkesson kört dem så ofta att de målat in sig i ett hörn: om de byter argument så faller det allra sista av deras trovärdighet. Vidare blundar man för ändamålsglidning och att FRA-lagen faktiskt förändrar (omintetgör) ett antal grundlagar. Sist men inte minst lägger man på några emo-argument om att det är synd om FRA-anställda och att det handlar om möjligheten att fortsätta vara självständiga2.

Hemliga morsan har gjort en rätt bra sammanfattning:

…problematiskt att varken Åkesson eller Wik verkar förstå medborgarnas oro för att bli övervakade av staten. Wik använder sig av argumentet att FRA inte tillhör militären. So what? Om det knackar på dörren mitt i natten så spelar det inte någon större roll om det är SS eller Gestapo. Åkesson kan inte förstå att svenska folket har så låg tilltro till beslutsfattarna: “Hur kan så många tro att en demokratiskt vald riksdag skulle vilja sitt folk så illa?” Det är just det som är kärnan. De verktyg riksdagen ger regeringen och myndigheterna ska inte bara användas av den sittande regeringen och den nuvarande personalen vid FRA, utan av kommande regeringar, med andra upplevda hotbilder.

Den spinn som makten försöker sig på är alltså rätt klassisk men för sent och sätter blixtljuset på att vare sig politikerna eller de spinndoktorer som de anställt inte förstår problemet. Man missbedömer återigen den starka känsla som finns hos många svenskar för en personlig integritet. Man vill in i det sista inte inse att man faktiskt trampat i galen tunna.

Ps. Johan Persson har missat den där medieträningskursen han borde gått på. Att försöka att förklara att man inte använt partipiskan när man kan beslås med att man faktiskt förklarat partipiskan är en smula … korkat. Och ett bevis på att många politiker fortfarande lever i den gamla tiden då nyheter stod i tidningen en dag och sedan hade de flesta glömt dem – eller hade inte kvar klippet för att beslå en med lögn. Idag går det inte. Hemliga Morsans rubbe är klockren: Folkpartiet har bra debatter, på samma sätt som Zimbabwe har fria val. Fegt är av Adolf Reinfeldt att fortsätta sin minst sagt hårda linje och inte uttala sig om partipiskor mm. Ds.

Andra bloggar om: , , , , , ,

  1. Det som kanske var allra roligas i filmen var att ingen rökte i den. Ingen… []
  2. En intressant sak är att det inte är någon politiker som använder ordet ”alliansfri” längre. Av säkert olika skäl. Ett är antagligen att vi faktiskt inte är det längre genom Partnership for Peace och ett annat är att det skulle bli en komisk effekt om någon ur regeringen förklarade att ”Sverige skall vara alliansfritt” och inse att det är det många just nu önskar… []