Lavesson och Häglund joinar forces

Motståndet formeras igen. Nu från lite olika håll och båda gör självmål.

 1. Kjell Häglund förklarar att Expressens mailgrej kommer att döda gräsrotsjournalistiken. Problemet är att han också förklarar att hela web 2.0-grejen är död på grund av… iphone. Jag har under åren försökt förstå hans logik men gått bet. Så även nu. Visst – Expressenkampanjen må vara fabricerad men det är en del av mycket annat. Tyvärr blundar Kjell för det och orerar en smula ”koleriskt”1 och raljerande runt sociala medier som kampanjplattform. Tråkigt att se.
 2. Ola Lavesson kommer efter det här vara ansiktet för politikers förakt för sina väljare. Han väljer att skicka tillbaka alla mail han får till Otto Sjöberg och förklarar att han

  E-post är mitt viktigaste verktyg för att kunna hålla kontakt med såväl väljare som massmedia. Tyvärr så blir den uppgiften lite svårare för mig framöver, eftersom jag antingen riskerar missa viktiga mail bland alla era massmail, eller att jag helt enkelt inte kommer åt min mail alls eftersom min uppkoppling inte längre alltid klarar av att koppla upp sig mot e-postservern. Nåja, så kan det ju vara ibland.

  Det han helt enkelt missat (med den där blonderingen kanske något gått fel någonstans) är att breven faktiskt inte är från Expressen utan från mig och en jävla massa andra som väljer att använda en generator. Men min mailadress är min. Jag har själv skrivit i den och skickat. Men det skiter Lavesson i. För han är uppenbart ointresserad av min och andras åsikter. Det han säger när han menar när han skriver att

  Att jag sedan kan tycka att en av våra största tidningar gör det lite väl enkelt för sig med att skapa listservers och agera kampanjorganisationer är en annan sak.

  så målar han in sig i det berömda hörnet – han förklarar att mina mail inte är intressanta då jag inte satt mig och skrivit mailet till honom rent personligen. Alltså menar Lavesson också att namnlistor och liknande är ointressanta. I längden innebär det också att han helt enkelt är ointresserad av någon som helst kvantitativa opinionsyttringar. Det är fint som politiker. Eller som Isobel skriver:

  Ett mail från en väljare som vill protestera mot FRA-lagen är alltså för just den här riksdagsledamoten a priori ett oviktigt mail, till skillnad från mail där väljaren exempelvis efterlyser en bättre näringspolitik eller vill hylla Lavesson för beslutet att återinföra museiinträdet. Han ser också mailen från väljarna som använt sig av Expressens mailtjänst som komna från Expressen, specifikt från Otto Sjöberg, snarare än från just den väljare som skrivit under med namn och adress.

  Anne-Marie Ekström sätter sig under ungefär samma fana som Lavesson: mejlen som skickas om FRA är inte intressanta – men däremot är det fint om folk engagerar sig (bara det inte stör politikernas arbete).2 Badlands Hyenas satir är idag nästintill skrämmande… verklig.

Det faktum att riksdagens IT-avdelning först satte alla mail som kom från kampanjen som skräppost visar också hur hela det där huset har ruttnat.

Uppdatering: Blondie är stressad. Han försöker vända sin totala arrogans mot mina mail via Expressen till att det handlar om Expressen. Gör det inte serru. Det handlar om att du menar att mitt mail till dig hindrar dina ”viktiga mail”. Så det här är bullshit:

Den som har läst vad jag har skrivit vet också att jag verkligen inte vänder mig emot att människor hör av sig. Om det så är 10 , 100, 1000 eller 10000 personer. Ibland sker det via en listserver som ger tillfälle för många att genom ett klick förmedla sin uppfattning. Helt ok.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

 1. som en av kommentarerna omnämner honom []
 2. Tack opassande för länktipsen. []